Jela od telećeg mesa

teletina

Jednostavno pirjana teletina. Komad osoljene teletine stavimo na vruću mast s nekoliko prženih režnjeva luka, pirjamo poklopljeno, u početku u vlastitom soku, kasnije uz češće dolijevanje govedske juhe, dok meso ne postane lijepo pečeno i ne dobije smeđu boju.

Teletina pirjana bez masti. Za bolesnike kojima škodi mast pirjamo dobro odležano i umjereno osoljeno meso samo na mlijeku, koje na kraju sasvim ishlapi. Nakon toga dolijemo malo juhe, da nastane brzi sok u koji umiješamo malo mesnog ekstrakta ili sok od limuna.

Teleći »špikani« but, odrezak ili frikando. Komad mesa, kojemu smo skinuli kožicu stavimo na slaninu, luk i povrće/korijene i pirjamo u poklopljenoj posudi, dolijevajući uvijek tek malo juhe, uz često zalijevanje mesa sokom, te ga stavimo u pećnicu, da dobije lijepu smeđu boju. Prije kraja procijedimo sok i njime polijemo meso, a ukrasimo ga pirjanim gljivama, cvjetačom i sl.

Ili : Dodamo i sok od limuna ili vino kod pirjanja, a kao ukras vlašac i krumpir-pire . Frikando s umakom od vrhnja. Od teleće » ruže« nadjevene/»špikane« kao u gornjem primjeru i pirjane , propasiramo korijene/povrće , ponovo u tu smjesu stavimo meso i polijemo kiselim vrhnjem, pa sve zajedno ponovo pirjamo u pećnici, dok umak ne dobije žutu boju.

Frikando s umakom od kiselice. Pirjamo » špikani« odrezak na maslacu i malo juhe, u mast dodamo nekoliko jedaćih žlica brašna, juhu, i kad zakuha, 2 del kiselog vrhnja umućenog sa 1 žumanjkom, a posebno poslužujemo pire od kiselice.

Frikando zakiseljeno vrhnjem. » Špikani«/nabodeni but pirjamo sa sfaninom, lukom, malo papra , majčine dušice, đumbira i novog začina na jačoj vatri, dodamo malo octa ili soka od limuna, juhe, zatim 1 žlicu brašna umutimo s 2 del kiselog vrhnja, time prelijemo meso, umak propasiramo, nakon što je dobro zakuhan.

Frikando sa umakom od kapara. Izgnječimo sardele, pomiješamo ih s koštanom srži i time namažemo meso, pirjamo ga na slanini, luku, sa sokom od limuna i koricom limuna, 3 del vina i isto toliko juhe i kad dobije lijepu smeđu boju, zakuhamo s kiselim vrhnjem i kaparima.

Foto: Knut Pettersen/freeimages