Menopauza je sastavni dio života svake žene

Žena u menopauzi, Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Menopauza ili prestanak menstruacijskog krvarenja sastavni je dio života svake žene; njime završava reprodukcijski ciklus žene. Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine života, no mogući je da to bude i ranije, kao posljedica operacije ili bolesti, ali i kasnije.

U tijelu žene u razdoblju menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prije svega estrogena. On kontrolira ženski spolni razvoj, stimulira rast i funkciju spolnog organa. Kako se razina estrogena smanjuje, tako se vaginalno tkivo isušuje i stanjuje.

Testosteron je hormon neophodan za buđenje seksualne želje, a progesteron održava zdravo funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava. Manjak tih hormona potiče promjene na koži, pa ona postaje tanja, suha, manje elastična i izborana, a kosa gubi sjaj i punoću.

Sam pojam menopauza obuhvaća opis cijelog razdoblja koje žena prolazi u vremenu prije i nakon prestanka menstruacije. Ono može početi dvije godine prije gubitka menstruacije i trajati i do dvije godine nakon gubitka. Menstruaciju tada možete dobiti dva puta u istom mjesecu, ali je isto tako moguće da ona izostane nekoliko mjeseci zaredom. Boja krvi i mlaz mogu se promijeniti, što se događa zbog razine estrogena koja značajno opada. Simptomi mogu biti i noćno znojenje, nesanica, glavobolje, razdražljivost, tjeskoba, vaginalna suhoća i smanjena seksualna želja. Većini žena osobito je neugodan val noćnog znojenja kojeg, prije nego što stigne, nije moguće prepoznati.

Kako bi se ženama olakšalo to razdoblje liječnici najčešće propisuju terapiju hormonima kojima je cilj nadomjestiti hormone koji se gube iz tijela. Iako kod nekih žena djeluje pozitivno, kod drugih može izazvati niz nuspojava pa se mnoge odlučuju na prirodne načine liječenja.

Osim biljnih preparata, vježbanja, meditacije i joge to teško razdoblje u životu žene mogu ublažiti i masaže te refleksologija stopala. Promjena načina prehrane također je važna; uravnotežen unos namirnica obuhvaća ugljikohidrate, kalcij i biljne estrogene. Svega toga ima u mrkvi, grahu, krumpiru, papaji i mangu. Hranu treba obogatiti i fitoestrogenima koji djeluju kao estrogen, a njima su bogati kikiriki, kukuruz, pšenica, sjemenke lana, soja, badem i jabuke. Treba izbjegavati maslac, šećer, kavu i alkohol te redovito konzumirati cink te vitamin C i B5. Pijenje vode može olakšati noćno znojenje i rashladiti tijelo.

Bez obzira na to doživite li je prirodnim putem  kroz starenje ili kao ubrzanu pojavu uzrokovanu nekim čimbenicima,  menopauza je isključivo individualno iskustvo – svaka žena doživljava je na svoj način.

 Autor: I.H., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock