Mala kućna ljekarna

mala kućna ljekarna

Nesreća ne bira mjesto ni vrijeme, a bez obzira što se svatko od nas najsigurnije osjeća upravo u svom domu, jasno je kako nam se i kod kuće može dogoditi nezgoda. Zbog toga bi mala kućna ljekarna trebala biti prisutna u svakoj kući i stanu. Otkrijte koje bi lijekove trebala imati.

Jasno je kako se ne mogu uvijek ukloniti sve opasnosti koje bi mogle naškoditi zdravlju, ali je zato na svakome od nas da s dobrim životnim navikama nešto poduzme po tom pitanju.

Na prvom mjestu bi trebali biti najmlađi, a budući da sigurno želite znati kako zaštititi dijete od opasnosti strujnog udara kao i omogućiti mu da izbjegne brojne bolesti, potrebno je već na početku objasniti koliko je važna higijena kao i da ne trebaju dirati električne uređaje po stanu.

U svakom stanu ili kući treba postojati mala kućna ljekarna ili ormarić s lijekovima u kojem će se nalaziti sve što bi vam moglo zatrebati za prvu pomoć.

Što bi trebala sadržavati takva ljekarna? Važno je nabaviti gumene rukavice, žlicu za pregled usne šupljine, malu džepnu svjetiljku, pincetu za vađenje krpelja, toplomjer, hladno – tople komprese i pincetu.

Ako imate malu djecu kućna apoteka trebala bi sadržavati toplomjer za djecu, paracetamol u obliku čepića, gel protiv zubobolje, dječje flastere i sirup protiv kašlja za malu djecu.

U ormariću bi se trebali naći elastični zavoji, obični zavoji, nepromočivi flasteri za osjetljivu kožu, kožnate navlake za prste i alkoholni jastučići za dezinficiranje manjih ozljeda.

Ne treba zaboraviti na lijekove koji mogu pomoći kad su u pitanju bolovi u mišićima, probavne smetnje, opekline, grlobolja, žgaravica, ubod kukaca. Dobro je imati i razne kreme za ozljede.

U kućnoj ljekarni treba držati lijekove koji se najviše koriste, a ako niste sigurni koji bi bili, najbolje je za savjet upitati stručnu osobu u ljekarni. Ormarić bi uvijek trebao biti zatvoren kako djeca ne  bi mogla do lijekova i redovno provjeravati je li kojem od lijekova istekao rok trajanja.

Jednom kad se otvore kapi za oči ili sirup protiv kašlja, najbolje ih je baciti ubrzo nakon otvaranja kako ne bi riskirali trovanje.

Zalihe dezinfekcijskih sredstava i zavoja treba redovno popunjavati kako bi ih uvijek imali pri ruci ako se dogodi kakva nesreća. Bilo bi dobro sastaviti popis svega što imate u ormariću kako bi na vrijeme mogli reagirati i dodati ako još nešto zatreba.

Svoju malu apoteku nikada nemojte držati u kuhinji ili kupaonici jer toplina i vlažnost mogu naškoditi lijekovima. Najbolje mjesto za sve važne lijekove je predsoblje ili spavaća soba gdje ćete ih moći zaštititi od sunčeve svjetlosti.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock