Kako spriječiti provalu

kako spriječiti provalu

Važno je znati kako spriječiti provalu jer se zbog nje mnogi osjećaju nesigurno i neudobno u svojoj kući. Pritom se ne misli samo na gubitak brojnih predmeta, nego i na osjećaj da vam je potpuni stranac bio u stanu.

Iznenađujući je podatak kako većina provalnika ne provaljuje noću, nego danju. Nažalost policija rijetko kome uspije ući u trag, a provalama se pored ovisnika o raznim opijatima bave i profesionalne skupine koje nakon počinjenog kaznenog djela ubrzo nestanu.

Nije potrebno posebno napominjati koliko je važno znati kako spriječiti provalu i o tome početi razmišljati dovoljno rano, a posebno ako se planira neko duže putovanje.

Godišnji odmori su svima potrebni kako bi se mogli opustiti i napuniti energiju za nove radne izazove. Želite li znati kako najbolje isplanirati godišnji odmor, potrebno je krenuti na vrijeme s pripremama. Pritom se misli na sastavljanje popisa na kojem će se nalaziti svi važni zadaci koje trebate odraditi, a među kojima je i sigurnost kuće.

Prije nego krenete na put pobrinite se da vaša uočljivost ne bude tako očita. Nije dobro objavljivati termine i planove za godišnji odmor, a posebno ne na društvenim mrežama.

Ako ne možete zamoliti nikoga od obitelji, najbolje je dogovoriti se sa susjedima da svakodnevno uzimaju poštu iz vašeg sandučića. Ukoliko vam ne mogu pomoći uvijek možete od poštanskog ureda zatražiti da poštu pošalju za vama ili je zadrže neko vrijeme.

Na vrijeme upozorite da vam se u poštanski sandučić ne stavljaju nikakvi promo materijali jer će prenatrpani sandučić biti znak da vlasnici nisu kod kuće.

Prije odlaska na godišnji nemojte naručivati robu, a isto tako se trebate pobrinuti da vam je okućnica uređena i trava pokošena, jer zapušten vrt može biti još jedan znak da u kući trenutno nema nikoga.

Ako ste u mogućnosti prilagodite uređaje za automatsko paljenje i gašenje svjetla. Ukoliko nemate takvu opciju, možete zamoliti nekoga od obitelji ili susjeda, koji će redovno svaki dan podizati i spuštati rolete te zalijevati cvijeće. Bilo bi dobro da svaki put dođe u drugo vrijeme, ako provalnici promatraju vašu kuću već neko vrijeme.

Prozore uvijek treba zatvarati pa i ako se odlazi na kratko vrijeme. Odlazite li samo u dućan ili na kratku kavu, uvijek zaključajte ulazna vrata.

U vrtu i okućnici nikad nemojte ostavljati ljestve ili bilo što s čim bi se provalnici mogli poslužiti i tako lakše provaliti. U obzir dolazi vrtni namještaj ili kante za otpad.

Autor: S.Š., Foto: Ryan Jorgensen-Jorgo/Shutterstock