Prirodni lijek za probavu

prirodni lijek za probavu

Prijašnje generacije ublažavale su probavne smetnje s domaćim pripravcima. Svejedno koji recept odaberete važno je obratiti pozornost na namirnice koje konzumirate te koju odjeću nosite jer i previše uska odjeća može pritisnuti trbuh i uzrokovati probleme. Otkrijte u nastavku koji je najbolji prirodni lijek za probavu.

Grčevi u crijevima

Ako ste ikada imali problema s grčevima u crijevima onda znate kako se radi o nimalo ugodnom stanju. Želite li biti sigurni da ćete znati kako ublažiti nadutost, potrebno je posegnuti za ljekovitim uljem metvice. Paprena metvica je prirodni lijek za probavu koji pomaže ublažiti nadutost te crijevne grčeve.

Nakon jela možete popiti čaj od metvice tako što ćete prije toga staviti jednu malu žlicu osušene metvice ili vrećicu u šalicu vruće vode. Pričekat ćete 10 minuta i nakon toga ocijediti.

Treba biti oprezan i ne uzimati paprenu metvicu ako imate probleme sa žgaravicom jer može dovesti do pogoršanja refluksa kiseline. Isto tako treba izbjegavati istovremeno uzimanje preparata za probavu i ulje metvice. Dobro je prije posavjetovati se s liječnikom.

Želite li izbjeći bolne vjetrove potrebno je posegnuti za još jednom namirnicom koju ima skoro svako kućanstvo. Više se puta moglo vidjeti koliko je soda bikarbona dobra za zdravlje, pa tako i u ovom slučaju.

Uzmite dvije male žlice sode bikarbone u čašu vode i popijte. Ljekovita otopina će ublažiti vjetrove i neutralizirati želučanu kiselinu. Ponekad soda može utjecati na stvaranje zraka u želucu, zbog čega se savjetuje dodavanje par kapi limunovog soka radi neutraliziranja zraka prije nego što se nađe u želucu.

Dobro je znati kako soda nije preporučljiva ukoliko ste na dijeti koja podrazumijeva unos namirnica s manjim udjelom natrija.

Želite li pomoći radu probave možete pokušati s čašom tople vode kao i s bijelim pivom od đumbira, budući da pomaže ublažiti bol u želucu.

Važno je sporo jesti te dobro prožvakati hranu jer brzim gutanjem hrane u probavnu cijev ulaze ne samo zrak nego i veliki komadi hrane. To na kraju može dovesti do vjetrova, ali i napuhnutosti.

Neka zadnji veliki obrok u danu bude barem tri sata prije odlaska na spavanje jer probavni sustav će raditi najbolje dok se krećete.

Ako ne želite imati bolove u trbuhu, bilo bi dobro pripaziti na količinu mliječnih i voćnih proizvoda, budući da voće sadrži šećer koji ulazi u debelo crijevo, a kad ga bakterije uspiju konačno razgraditi, vrlo vjerojatno ćete osjećati bol u donjem dijelu trbuha.

Uzrokuju li vam mliječni proizvodi napuhnutost i grčeve u crijevima, možete pokušati s proizvodima bez laktoze.

Autor: S.Š., Foto: Alexandre Jaeger Vendruscolo/free images