Lijepi i uređeni nokti

Uređeni nokti, Foto: suravid/Shutterstock

Prije samog uređivanja, uvjerite se da su vaši nokti zdravi. Ukoliko se oni listaju i pucaju, lak nemojte nanositi, već ih namažite hranjivim kremama i pričekajte da se oporave.

Pri manikuri težite da vam nokti budu blago četvrtastog ili zaobljenog oblika. Nikako ih nemojte oblikovati zašiljeno jer će na taj način pucati. Nemojte ih rašpati nisko u kutevima ili sa strane jer ćete ih tako oslabiti. Uvijek rašpajte u jednom smjeru od kraja prema sredini nokta.

Prije spavanja možete omekšati svoje nokte hranjivim uljima ili kremama. Tako će preko noći nokti primiti dosta hranjivih sastojaka, neće se ljuštiti ni lomiti. Ukoliko nemate specijalnih ulja za nokte probajte koristiti maslinovo ulje.

Oprezno se odnosite sa tvrdom i obraslom kožicom oko nokta. Manikeri predlažu da se kožica oko noktiju ne obrezuje škaricama jer mogu izazvati infekcije u ležistu nokta. Prste namočite u toplu vodu sa sapunicom, nakon što se namoče i koža omekša, premažite je hranjivom kremom. Spravicom za manikuru sastružite mrtve stanice oko nokta.

Imate li duge i vitke prste odaberite lak u bilo kojoj boji, možete čak koristiti tamnocrveni, tamnosmeđi olo ruž boje burgundca. Na kratkim noktima najbolje izgledaju svijetli ili lak bež boje. Ovakve svijetele boje pristaju i prstima sa šitrokim noktima. Na krajevima ostavite malo neobojenog kako biste nokat vizualno suzili.

Ukoliko vam se jake boje čine pretamnima za ruke, tim nijansama obojajte nokte na nogama. Ljetno vrijeme je idealno da obujete svoje nove otvorene cipele i pokažete dobro uređene nokte sa lijepom bojom. Imate li lak sa koraljnim i sedefastim uzorkom, imajte na umu da takvi lakovi bolje izgledaju na tamnoj koži.

Autor: M.T. Foto: Uređeni nokti, Foto: suravid/Shutterstock