Laneno brašno za mršavljenje

laneno brašno za mršavljenje

Jeste li znali da je laneno brašno odlično za mršavljenje? Jedan od najvažnijih sastojaka zdrave prehrane je lan, a ono što ga čini posebnim je vanjska ovojnica koja se sastoji od čak 5 slojeva. Prvi sloj se zove epiderm i sadrži sluzavi materijal koji se u dodiru s tekućinom aktivira.

Lanene sjemenke sadrže netopiva i topiva vlakna i odlične su za osobe koje imaju problema s probavom i sporim crijevima te su dobre za čišćenje crijeva.

Kako bi se dobrobiti lana u potpunosti iskoristile najbolje je koristiti brašno koje je dobiveno od mljevenih sjemenki lana. Sjemenke možete i sami samljeti ili možete koristiti već gotovo brašno.

Mljeveno sjeme lana donosi veće koristi za organizam od cijelog sjemena lana, a i bolje je za opskrbu tijela proteinima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama te za konzumaciju.

Omega 3 masne kiseline su prisutne u jezgri lana zbog čega ovojnica može biti probijena, a zbog toga čega brašno ima veću nutritivnu vrijednost od sjemenki lana.

Laneno brašno za mršavljenje

Ako želite smršavjeti i poboljšati prehrambene, u prehranu treba uključiti brašno bogato nutrijentima, koje je odlična zamjena za bijelo brašno i ima brojna ljekovita svojstva.

Laneno brašno ne sadrži gluten i može pomoći u snižavanju lošeg kolesterola čime automatski poboljšava zdravlje krvnih žila i srca.

Ravan trbuh je moguć samo ako su crijeva zdrava, a s obzirom da brašno djeluje laksativno, crijeva će se očistititi od toksina i naslaga te će se potaknuti rast dobrih bakterija.

Brašno dobiveno od važnih sjemenki, bogato je vlaknima koja stabiliziraju šećer u krvi i čine posebnu sluz koja snižava kolesterol. 25% čine proteini visoke iskoristivosti, a sadrži i lecitin koji će pomoći u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu.

Sluz i vlakna lanenog brašna nezdrave masnoće vežu za sebe i eliminiraju ih iz tijela čime se automatski sprečava njihovo zadržavanje u organizmu.

Laneno brašno će organizam opskrbiti kalijem, cinkom, B vitaminima i magnezijem koji su esencijalni za mršavljenje, a lanene sjemenke su najbogatije lignanom koji ima brojna ljekovita svojstva.

Brašno se može koristiti kod pripreme umaka, u tijestu za kolače ili kruh i u doručku, a s obzirom da je bogato vlaknima potrebno je uz njegovu konzumaciju piti puno tekućine.

Autor: A.Z., Foto: Shkvarko/Shutterstock