Kornati – jedinstveni prirodni fenomen

kornati
Kornati, Foto: Ivana1/Wikimedia

Kod prekrasnog grada Zadra nalazi se jedinstveni prirodni fenomen, koji apsolutno ostavlja bez daha svakoga tko ga prvi put vidi, a možemo reći kako je poseban doživljaj svaki put kad se dođe na Kornate. Kornati su otočje koje se nalazi u srednjoj Dalmaciji, južno od Zadra. Otočje se sastoji od 150 otočića na površini od 320 km2. Kornat s površinom od 32,44 km2, najveći je otok u otočju, a zauzima dvije trećine Nacionalnog parka. Otok je dug 25,2 km, a širok 2,5 km.

Kornati su poznati najviše po Nacionalnom parku koji se odnosi na južni dio otočja proglašen Nacionalnim parkom 1980. godine, čija površina iznosi 220 km2, a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka samo ¼ je kopno, dok se preostali dio odnosi na morski ekosustav.

Rekli smo na početku kako se radi o jedinstvenoj prirodnoj pojavi, a to dokazuje velika razvedenost obale, neobične ljepote, koje su priskrbile Kornatima epitet posebne prirodne pojave.

Odlučite li se na dolazak preporučili bi vam par mjesta koje bi trebali vidjeti, dok boravite na Kornatima.

Uvala Tureta, odnosi se na najljepšu građevinu na samom otočju. Smatra se da dolazi iz 6. stoljeća i da je nekad davno u povijesti imala ulogu vojnog osiguranja i kontrole plovidbe Jadranom.

Starokršćanska trobrodna bazilika, nalazi se u podnožju utvrde Tureta, a njezina veličina objašnjava se činjenicom kako je tada na Kornatima boravio velik broj stanovnika. To se smatra zanimljivim podatkom  budući da danas tamo nema stalnih naselja.

Kornati su jedinstvena prilika da upoznate čari netaknute prilike i da uživate u mnogobrojnim šetnjama po mnogobrojnim labirintima otoka.

Zanimljivo je spomenuti kako na području Nacionalnog parka obitava kuna bjelica, ali moramo vas upozoriti kako ju je skoro pa nemoguće za vidjeti.

Dok ste tamo preporučamo odmor u jednom od restorana, ili konoba gdje ćete moći uživati u jedinstvenim specijalitetima domaće kuhinje, što će vas apsolutno očarati.

Kornati su idealno mjesto za izlet iz snova.

Autor: S.Š.  Foto: Ivana1/Wikimedia