Kišobran, dodatak bez kojeg ne možemo

djevojka pod kišobranom
Djevojka pod kišobranom, Foto: carlo dapino/Shutterstock

Kako se mijenjaju vremenske prilike tako se mijenjaju i naše potrebe da uzmemo sa sobom jedan od dodataka koji nas ujedno štiti i koji nam može poslužiti kao finalna nota cjelokupnom izgledu. Kišobran je upravo taj dodatak koji šititi tijekom padalina i koji pomaže da na željenu lokaciju dođete upravo onako kako ste izgledali kada ste izašli iz svoje kuće. U dućanima postoje razni modeli, od onih malo jeftnijih do onih koji mogu trajati i po nekoliko sezona.

Poput svega ostalog tako i kišobran i njegova kvaliteta ovisi o tome koliko ste spremni izdvojiti za nešto što će neki smatrati poprilično nebitnim. To baš i nije istina budući da sigurno nije svejedno hoćete li se negdje boriti s vjetrom da vam ne potrga vaš kišobran, ili ćete bezbrižno hodati do vaše željene lokacije.

Postoji nekoliko modela i boja. Među popularnijim su manji kišobrani s metalnim žicama otpornim na hrđu, koji mogu izdržati jače nalete vjetra. Od veličina nude se modeli sa žicama dužine 61 cm. Među popularnijim modelima tu su i kišobrani s drvenim štapom.

Kišobrani imaju zaista dugu povijest, a poznato je kako postoje već 4.000 godina kada su ih koristili Egipćani, Grci, Kinezi i Sirijci. U početku su bili napravljeni kako bi pružili potrebnu zaštitu od sunca, no zahvaljujući Kinezima koji su se odlučili na premazivanje kišobrana voskom, počeli su služiti i kao zaštita od kiše.

Prvi kišobrani na području Europe bili su rađeni od drva, a ručke su bile savijene kako bi svakom olakšali držanje. Osim toga što bili rađeni od drveta ujedno su bili pokriveni određenom vrstom tkanine. Prvi kišobran s čeličnom konstrukcijom pojavio se 1852. godine zahvaljujući Samuelu Foxu.

Najbolje od svega što se danas rade razni tipovi kišobrana koji se mogu prilagoditi svakome. Za djecu su tu modeli preuzeti iz njhovih najdražih crtića, a za odrasle modeli s raznim bojama od onih malo klasičnijih do veselih i upadljivih boja kao vjesnika proljeća.

Autor: S.Š.  Foto: carlo dapino/Shutterstock