Koje se nepotrebne odjeće iz ormara trebate riješiti

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

Sortiranje odjeće i opraštanje od nekih komada koji nam samo zauzimaju dragocjeno mjesto zna biti stresno. Činjenica je da puno češće idemo u kupovinu nove odjeće nego što radimo organiziranje i čišćenje ormara, tako često završimo s ormarima prepunima odjeće. Kako biste imali uredan ormar i napravili mjesta za stvari koje ćete zaista nositi, vrijeme je da izbacite sljedeće odjevne komade.

Preveliku ili premalu odjeću

Komade odjeće koji su vam preveliki ili premali odvojite i poklonite onome za koga mislite da bi ih mogao nositi. Čak i ako pokušavate izgubiti ili dobiti nekoliko kilograma, ne vrijedi to čuvati. Jednom kad dosegnete cilj, možete se nagraditi kupovinom nove odjeće koja će pristajati vašoj novoj figuri.

Odjeću s mrljama

Ako vam se zaista sviđa taj komad odjeće, ali ne možete ga nositi zbog mrlje, pokušajte ga očistiti uz pomoć nekog od sredstava za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili odnesite odjeću u obližnju čistionicu. Ako ni ondje ne uspiju izvući mrlju, onda ćete se ipak morati odreći tog komada odjeće.

Iznošenu i potrganu odjeću

Stare i iznošene pidžame, grudnjake, trenirke ili požutjele majice nema smisla držati u ormaru. Ono što možete pretvorite u krpe za čišćenje prašine, a ostataka se riješite.

Odjeću koju ste obukli jednom

Ako imate vjenčanicu, haljinu s maturalne zabave, smoking ili sličnu odjeću koju ste nosili samo jednom i ne postoji mogućnost da ćete ju nekad opet nositi, vrijeme je da ju izbacite iz ormara. Možda vam je teško riješiti se ovih odjevnih predmeta jer vas uz njih vežu uspomene, ali onda ih barem spremite u kutije i ostavite na drugo mjesto. Ako imate fotografije ili snimke na kojima nosite tu odjeću, možda biste mogli razmisliti o tome da poklonite tu odjeću nekome tko bi u njoj mogao stvarati nove uspomene.

Staru odjeću za koju mislite da će opet biti u modi

Ovo je najgori razlog za čuvanje odjeće. Mogu proći godine prije nego se ta odjeća vrati u modu (ako se uopće vrati).

Odjeću koju ne možete kombinirati

Možda imate suknju koju volite, ali ne možete pronaći košulju koja bi joj odgovarala ili obratno. Prilikom organizacije i čišćenja ormara izdvojite odjeću po skupinama i sve ono što ne možete kombinirati s odjećom koju imate poklonite nekome ili prodajte. Osim toga, rasparene komade poput rukavica, čarapa i sličnim predmeta također treba izbaciti iz garderobe jer je riječ o stvarima koje su lako zamjenjive pa ih nema smisla držati u ormaru.

Odjeću iz “mladih” dana

Odjevne predmete iz srednjoškolskih ili fakultetskih dana sigurno niste nosili već jako dugo, a zauzimaju vam mjesto u ormaru. Vrijeme je da ih se riješite i napravite mjesta za odjeću koju ćete stvarno nositi.

Autor: A.V., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock