Kako složiti ormar

slaganje-ormara

Pretrpani ormari? Problem većine žena… Kada otvorite ormar, samo što vam sve ne popada po glavi i koliko ga god preslagivali, uvijek je natrpan.

Kako biste imali što pregledniji ormar, potrebno je držati se nekoliko pravila.

1. Odjeća na vješalici mora slobodno padati. Odvojite jakne od majica, košulja, haljina, hlača, suknji koje stavljate na vješalice. Isto tako, ako u istom ormaru stoje vješalice s gornjim odjevnim predmetima i donjim, na jednu stranu stavite donje, tj. hlače i suknje, a na drugu gornje. Ukoliko imate previše odjeće koja bi trebala biti na vješalici, možete staviti i dva, tri odjevna predmeta na istu, ali neka budu iste vrste jer ako pomiješate hlače, majice i tunike, opet nećete dobiti pregledan ormar.

2. Donje rublje, gaćice i grudnjaci te čarape, neka budu u posebnim ladicama ili posebnim kutijama. To ovisi o prostoru vašeg ormara. Obvezno neka su posebni jer ipak su to donji dijelovi odjeće koji su u izravnom dodiru sa vašom kožom, stoga je bitno da su u čistom i zatvorenom prostoru.

3. Slažite ormare tematski; majice odvajajte na one koje nosite za izlazak i na one koje nosite samo po kući, na tunike i obične majice, na dolčevite i majice s izrezom, veste također odvojite. Tako ćete izbjeći situaciju da pretrpate cijeli ormar u potrazi za određenim odjevnim predmetom kada ga tražite.

Ukoliko nemate prostora da biste odvajali sve to, onda na donji dio složite deblje odjevne predmete ili one koje rjeđe nosite, a na njih one učestalije ili već kako odlučite da ćete odvojiti.

Isto učinite i sa hlačama koje nisu na vješalici; od trenirke na jednu stranu, tajice na drugu, hlače na treću, ili uredno jedno ispod drugoga.

4. Sezonsku odjeću spakirajte i posložite (jer će vam tako biti lakše kada je ponovno budete trebali) i stavite na mjesto gdje vam neće smetati. Isto tako, pakiranje sezonske odjeće je prigodna situacija da se riješite one odjeće koju više ne nosite. Skloni smo razmišljanju kada je se trebamo riješiti da će nam opet možda trebati, ali držite se onog pravila; ako nisam nosila dvije sezone, neću ni treću. Ukoliko je ta odjeća u dobrom stanju, možete je dati nekoj od udruga za socijalno ugrožene, tako ćete napraviti dobro djelo.

Što se tiče odjevnih predmeta koje ste odjenuli, nikako ih nemojte čim ih skinete vratiti u ormar. Na taj način je zatvarate i ostala čista odjeća će poprimiti njen miris, a to nije ni higijenski preporučljivo. Ostavite je na zraku ili izvan ormara barem 12 sati, pa je onda možete vratiti u ormar.

Autor: Tajana, Foto: Andrey Kekyalyaynen/Shutterstock