Kako spriječiti mamurluk

Liječenje mamurluka, Foto: jcjgphotography/Shutterstock

Gotovo se svatko u nekom periodu svog života susreo s mamurlukom. Glavobolja, vrtoglavica, slabost, povraćanje, samo su neki od simptoma koji se javljaju kada previše zavirimo u čašicu. U tom trenutku svima kroz glavu prolazi jedno: “Nikada više!”. No, kako ne popiti čašicu vina, koktela ili piva u trenucima kada slavimo rođendan, promaknuće, novi posao, rođenje djeteta…? U nastavku vam donosimo trikove uz koje ćete spriječiti mamurluk i sve njegove naporne simptome. Recite stop mamurluku uz čašicu alkohola!

Savjeti prije konzumiranja alkohola

Nekoliko dana prije nego što ćete piti, uzimajte dodatne vitamine i minerale. Mamurluk se ne dobiva isključivo zbog dehidracije nego i zbog manjka vitamina i minerala. Pijte dodatke prehrani, multivitaminske sokove, sokove od aronije ili konzumirajte acai bobica.

Prije izlaska pojedite kaloričniju hranu. Taj dan preskočite salate i ne držite dijete, jer treba vam masnija i konkretnija prehrana. Uz nju ćete metabolizam zadržati u ravnoteži. Idealan obrok bio bi onaj od kombinacije proteina, ugljikohidrata i masti. Sada je pravo vrijeme da se počastite omiljenim hamburgerom.

Iako vas odmor neće spasiti, osam sati spavanja će podići imunitet i tijelo će se lakše boriti s alkoholom.

Savjeti za vrijeme konzumiranja alkohola

Jeste li znali da je šampanjac jedno od najgorih alkoholnih pića jer uzrokuje strašan mamurluk? Mjehurići iz šampanjca ubrzavaju apsorpciju alkohola pa se i brže i lakše možete napiti.

Uz alkoholna pića trebali bi u isto vrijeme piti i vodu ili vitaminski napitak. Tako ćete izbjeći dehidraciju, ali i tijelu dati potrebne elektrolite i vitamine kojim ćete spriječiti mamurluk. Stoga je i puno bolja kombinacija alkoholnih pića s prirodnim sokovima nego s gaziranim pićima.

Znanstveno je dokazano da pušenje pojačava mamurluk pa koliko god vam u tom trenutku uz alkoholna pića odgovaralo još više, izbjegavajte ga.

Prozirna alkoholna pića poput bijelog ruma, vodke, gina i tequile sadrže manje toksina pa k tome stvaraju i manji mamurluk. Birajte kvalitetnije alkoholna pića jer ona sadrže i manje toksina i nečistoća.

Savjeti nakon konzumiranja alkohola

Iako se tijekom konzumiranja alkohola preporučuju velike količine vode, nemojte sve nadoknaditi nakon što stignete kući. Naime, velike količine vode mogle bi u ovoj situaciji šokirati tijelo. Radije popijte jednu do dvije čaše vode prije spavanja te nastavite piti ujutro.

Sada je jedino važno da se tijelo dobro odmori, a to ćete mu podariti ako mu osigurate dovoljne količine sna. Zamračite sobu i stavite čepiće u uši. Bitno je da vas nitko ne ometa kako biste se mogli dobro naspavati.

Prije odlaska u krevet popijte lijek protiv upala i bolova.

Jutro nakon konzumiranja alkohola

Ujutro kada se probudite, izbjegavajte sve vrste alkohola. Pripremite bogat doručak koji će tijelu dati energije. Odličan odabir je omlet jer jaja imaju super moći te u trenu odnose glavobolju.

Pijte mineralnu vodu ili neka druga gazirana pića. Istraživanja su pokazala da ona mogu ubrzati oporavak od konzumiranja alkohola. S druge strane izbjegavajte biljne čajeve. Koliko god inače bili zdravi, u ovom slučaju usporit će oporavak.

Autor: M.L., Foto: jcjgphotography/Shutterstock