Prehrana kod fibromialgije

prehrana kod fibromijalgije

Fibromialgija je kronična bol praćena neprekidnim osjećajem umora. Određena vrsta hrane djeluje umirujuće na centralni živčani sustav i potiče oslobađanje neurotransmitera u mozgu. Nekih pravila u prehrani se potrebno pridržavati jer povoljno djeluju na kroničnu bol. Saznajte koja je najbolja prehrana kod fibromialgije.

Svakako se preporučuje konzumiranje većih količina povrća i sirovog voća, a izbjegavati patlidžan, rajčicu i krumpir jer mogu pogoršati osjet boli.

Bilo bi poželjno i smanjiti unos kave u organizam jer osobe koje boluju od fibromialgije ujutro osjećaju veliki umor zbog čega su im stimulansi poput kofeina potrebni. Prehrana kod fibromialgije podrazumijeva popis posebnih namirnica koje bi trebalo konzumirati.

U plavoj ribi i lososu se nalaze omega 3 masne kiseline koje štite krvne žile i smanjuju upalu te se obilato koriste u prevenciji boli i upale kod reumatoidnog artritisa i ateroskleroze.

Hrana s glutenom i kvasac su povezani s rastom gljivica u crijevima koje pojačavaju bol u tijelu, zbog čega su bolesnici s fibromialgijom osjetljivi na gluten. Ako se izbjegava hrana koja sadrži gluten može se smanjiti smetnja i bol u trbuhu. Nije dobro niti konzumirati previše mliječnih proizvoda, a što je još jedan razlog više zašto je dobro znati koja je hrana bez glutena.

Netolerancija na laktozu zahvaća oko 75% osoba u svijetu zbog čega mnoge osobe koje boluju od kronične boli imaju problema s probavljanjem mliječnih proizvoda.

Potrebno je izbjegavati proizvode koji imaju veći ugljikohidratni indeks zbog hormonskog poremećaja. Hormonski poremećaj nakon konzumiranja hrane bogate šećerima dovodi brzo do naglog pada šećera u krvi. Ako se u krvi želi zadržati normalna razina šećera bez hipoglikemije, potrebno je koristiti ugljikohidrate uz mješavinu masti i proteina.

Umjetni zaslađivači u slatkišima bez šećera, prehrani i sokovima koriste kemijske skupine koje podražuju živce i povećavaju osjetljivost na bol. Pa tako aspartam možda nije opasan za zdrave osobe, ali kod bolesnika s fibromialgijom povećava osjetljivost na bol.

Svakako treba izbjegavati aditive u prehrani te dodatke prehrani poput monosodium glutamata ili drugih pojačivača okusa koje se često može pronaći u gotovim receptima, a koji povećavaju osjetljivost na bol.

Povećana razina glutamata u spinalnoj tekućini može povećati razinu boli kod bolesnika s fibromialgijom. Društvo za fibromialgiju preporučuje izbacivanje ili ograničavanje iz prehrane rafiniranih šećera, pržene hrane, kofeina i prerađene hrane poput proizvoda iz automata, brze hrane i slatkiša.

Osim što doprinose debljanju navedene namirnice remete imunosni sustav, nadražuju mišiće i remete san. Osobe mogu i same eksperimentirati s eliminacijom pojedinih prehrambenih proizvoda tako da naprave osobni jelovnik koji će pomoći ublažiti tegobe.

Autor: A.Z., Foto: Olga Sapegina/Shutterstock