Kako znati da vaša veza puca i da nema povratka

Igre i prevare, Foto: Aleksandr Kurganov/Shutterstock

Nalazite se u vezi i imate osjećaj da ona puca? Kako znati da je došao kraj veze ili da još uvijek imate priliku za oporavak i nastavak dalje? Riječ je o teškoj situaciji jer polako postajemo svjesni da osoba s kojom smo proveli i nekoliko godina u vezi, više nije ista. A možda ste se i vi promijenili? Ili je jednostavno nestalo ljubavi. U nastavku vam donosimo znakove koji će vam i puno ranije nego što postanete svjesni, reći da je vašoj vezi došao kraj.

Ignoriranje poziva i poruka

U posljednje vrijeme sve više imate osjećaj da ste partneru u drugom planu. Osim što vas gotovo nikada ne zove ili ne šalje poruke, sada ignorira i vaše javljanje. Odgovara vam tek za nekoliko sati nakon što ste vi kontaktirali njega. Naravno da imate razloga za zabrinutost, posebice ako je veza tek na početku.

A ako ste već duže vrijeme s tom osobom u vezi, to je znak da se na nju ne možete osloniti i da voli kršiti obećanja. Zamislite kako bi se osjećali da se nalazite u nekoj teškoj situaciji u kojoj vam je odmah potrebna pomoć, a vaš partner se ne javlja.

Emocionalno zlostavljanje u vezi

Provedena istraživanja pokazuju da je sve više onih koji svakodnevno trpe ozbiljna emocionalna zlostavljanja, ali ih ne uzimaju za ozbiljno. Emocionalno zlostavljanje je češće, a pokazalo se da boli i više od udarca. U tim trenucima naše mentalno zdravlje je pod velikim udarcem, a u nekim slučajevima šteta je nenadoknadiva. S vremenom, žrtvama ponestaje samopouzdanja i osjećaju se sve lošije. Iz takvog začaranog kruga najteže se pokrenuti i reći zbogom, no, ako vam se ovo dogodilo više puta, vrijeme je da prekinete vezu! Nitko, a najmanje osoba s kojom ste u vezi, nema pravo prema vama postupati na takav način. To nije nešto što biste trebali trpjeti u vezi.

Stalne svađe u vezi

Ne postoji veza u kojoj se parovi ponekad ne posvađaju. Svađe su dio veze i često su potrebne kako bi se riješili problemi o kojima se neko vrijeme nije pričalo. No, kada svađe postanu dio vaše veze i ne može proći dan da se ne posvađate, zapitajte se jeste li stvoreni jedno za drugo.

Sve češća tišina

Ako s partnerom više nemate zajedničkih tema za razgovore, znači da je došlo vrijeme kada je vaša veza upala u rutinu. Ovo je obično najčešći problem parova u dugim vezama i prvi je korak da poduzmete nešto kako biste spriječili prekid. Pokušajte se ponovo povezati na nekom zajedničkom izletu, izađite u kazalište, u kino ili na večeru u neki novi restoran. Posvetite se sebi, isključite mobitele i aktivno razgovarajte.

Partner se naglo mijenja

Nagla i velika promjena u ponašanju vašeg partnera znak je za uzbunu. Ako on odjednom provodi više vremena u teretani, razgovara na telefon u drugoj sobi ili provodi više vremena pred ogledalom, to je znak da nešto nije u redu. Pitajte ga otvoreno o čemu se radi i imate li razloga za zabrinutost. Iskreni razgovor je uvijek dobra ideja.

Navedeni znakovi znak su za veliku uzbunu i zahtijevaju vašu što skoriju reakciju. U nekim slučajevima moći ćete spasiti vezu, no neki su problemi nepremostivi. Možda je pravo vrijeme da si kažete zbogom jer možda vas upravo iza ugla čeka netko s kim ćete ostvariti kvalitetnu ljubavnu vezu.

Autor: M.L., Foto: Aleksandr Kurganov/Shutterstock