Emocionalno zlostavljanje u vezi

emocionalno zlostavljanje u vezi

Kada se govori o zlostavljanju svi prvo mislimo na fizičko zlostavljanje, na batine i modrice. No što je sa zlostavljanjem koje se ne vidi, koje se osjeti duboko u srcu i duši te koje ostavlja ožiljke za cijeli život? Emocionalno zlostavljanje u vezi jedna je od prikrivenih vrsta zlostavljanja.

Iako su žene u velikoj mjeri najveće žrtve, postoje i muškarci koji su jednako tako zlostavljani, a zajedničko im je da toga uopće nisu svjesni.

Znakovi psihičkog zlostavljanja

Najviše zanemareni znak zlostavljanja je ignoriranje i zanemarivanje. Ukoliko sve što vi kažete i mislite biva ignorirano kao da niste niti rekli išta to će s vremenom ubiti velik dio vas. Vaše mišljenje je bitno i važno, i ne bi trebalo biti važno samo vama već i vašem partneru. Ako ga se ignorira, ignorira se vas kao osobu.

Često se u vezama dogodi da jedna strana potpuno preuzme drugu i onemogući je da raste i razvija se. Ako se osjećate kako vas partner guši i ne možete ostvariti svoj potencijal pokušajte razgovarati o tome i tražite svoj ravnopravan dio.

Ukoliko partner to negira, svađa se i sve se ponovno vrati na isto a vi godinama stojite na mjestu i nema promjena, možda to nije osoba za vas. Svatko tko voli svoju partnericu ili partnera želi za njega najbolje i da raste, razvija se i napreduje u što bolju verziju sebe, onaj tko se tome protivi strahuje da će vas time izgubiti, i želi vas zakočiti u nemogućnosti.

Prije nego nešto poželite reći ili pitati imate grč u želucu i brinete danima, riječ je o stresu koji je prouzročen reakcijama vašeg partnera ili partnerice. Strah ne bi smio biti dio nijednog zdravog međuljudskog odnosa a kamoli između partnera u vezi. Ukoliko osjećate strah u odnosu to je veliki crveni znak upozorenja da s vašom vezom nešto nije uredu.

Nametanje osjećaja krivnje je jedan od znakova. Po tome su najviše poznati manipulatori koji vole sve držati pod kontrolom. Budući da nitko ne želi biti rob jedne osobe, dobro je znati kako prepoznati manipuliranje.

Što god da se dogodi među vama, uvijek sve završi kao vaša odgovornost i krivnja? Ukoliko se ponavljaju situacije u kojima vam partner konstantno nabija osjećaj krivnje zbog gluposti zapitajte se zašto to čini?

To su gotovo uvijek prikriveni komentari ili podbadanja koja se godinama skupljaju u opasno narušavanje samopouzdanja i psihičkog zdravlja. Ako prigovorite partneru da previše gleda druge žene a on to okrene na vašu krivnju kako vi niste dovoljno zgodni, mršavi, atraktivni pa zato gleda druge zapitajte se voli li vas ta osoba zaista.

Zlostavljač ne želi da se družite s previše ljudi, da ste slobodni i neovisni. Oni vas žele samo za sebe i u svojoj blizini. Ukoliko primijetite kako ste radi partnera ili partnerice napustili svoje društvo, ograničili se samo na njega ili vam zabranjuje da se družite s određenim ljudima iz nekog samo njemu ili njoj poznatog razloga, neka vam to bude veliko upozorenje. Sami bez ikoga za povjeriti se postajete ranjiviji nego ikada.

Na kraju je jasno koliko je važno znati koji su najbolji savjeti za prekid jer upravo će oni poslužiti kao smjernica za daljnje postupke.

Autor: J.S., Foto: Tracy Whiteside/Shutterstock