Kako zadržati radno mjesto u vrijeme krize

Prijetnja otkaza, Foto: Lasse Kristensen/Shutterstock

Svakih nekoliko godina dolazi do velike krize u poslovnom svijetu. Krizi može prethoditi bilo što, a njezini uzroci vide se ponajprije na čestim otkazima te nemogućnošću pronalaska novog posla. U vrijeme krize nitko ne može garantirati za posao.

Ozbiljna tvrtka i savjestan radnik

No, ako radite u ozbiljnoj tvrtki, ne biste se značajno trebali bojati za svoj posao. Veliki plus je kvaliteta kojom obavljate posao. Ako ste marljiv i savjestan radnik, nema mjesta panici.

Naspavajte se

Pazite da na posao dolazite odmorni i naspavani jer ako ćete zijevati i držati oči jedva otvorene, nećete se moći koncentrirati na posao. Stoga je bitno tijekom radnog tjedna ići na spavanja ranije. Uspostavite higijenu spavanja i uvijek odlazite spavati u isto vrijeme. Nedostatak sna uzrokuje lošiju koncentraciju i manju efikasnost prilikom obavljanja posla.

Koncentrirajte se na posao

Pazite da vas tijekom obavljanja radnih zadataka nitko ne ometa. Vaša koncentracija tijekom obavljanja posla mora biti na zavidnom nivou. Poslodavci svoje radnike vole vidjeti uvijek zaposlene pa premda možda nemate uvijek puno posla, izgledajte stalno kao da nešto radite. Nikada ne zijevajte i sjedite besposleno, jer kada se počnu dijeliti otkazi, uzet će prvo u obzir one koji najmanje rade.

Pojedite doručak kod kuće

Nije dobro raditi na prazan želudac, a mogli bi se osjećati i loše. Uz vrtoglavicu, glavobolju i pad šećera u krvi, mogli biste si samo nagomilati probleme. Iako neki radnici vole doručkovati kada stignu na posao, posebice oni koji obavljaju poslove u uredu, mnoge tvrtke to ne vole. Prije nego to ćete i vi navaliti na svoj sendvič, raspitajte se o politici u vašem poslovnom okruženju.

Pravila korištenja pametnog telefona

Neke tvrtke imaju pravila koja uključuju korištenje pametnog telefona na poslu. Nemojte ih kršiti i obvezno ih se pridržavajte.

Poštujte rokove

Poslodavci vole kada su ih svi projekti završeni u dogovorenom roku, stoga učinite sve u svojoj moći kako biste u tome uspjeli. Naravno, ovdje ne dolaze u obzir nadobudni poslodavci koji vam postavljaju nemoguće rokove.

Izbjegavajte alkohol i drogu

Na poslu izbjegavajte konzumiranje droga ili alkohola jer nije primjereno niti mjesto niti vrijeme. Neke tvrtke obavljaju testiranja svojih radnika na drogu, kako bi bili sto posto sigurni da je riječ o ozbiljnim radnicima kojima je posao i njegovo kvalitetno obavljanje na prvom mjestu.

Autor: M.L., Foto: Lasse Kristensen/Shutterstock