Kako popraviti loše dane

Žena ima loš dan, Foto: Maridav/Shutterstock

Ponekad se probudite i mislite da možete sve! Cijeli svijet je vaš. Dižete se iz kreveta još prije alarma, pijete kavu i već s te s jednom nogom vani i spremni za obavljanje svih zadataka, od onih privatnih do poslovnih, sve obavljate kao od šale. Na kraju dana imate osjećaj da ste dan iskoristili baš onako kako ste željeli. Nakon izvršenja svih obveza, ostalo vam je još malo vremena za zabavu. Kod većine je ovakav dan češće iznimka nego pravilo i događa se iznimno rijetko.

Češće se događaju gužve na prometnicama, kašnjenje na posao, bezvoljno jutro kada je sve sivo, vi ste neispavani, a čeka vas tona posla. Ako se i vi nalazite u situaciji kada vam je teško pronaći produktivnost, u nastavku donosimo savjete uz pomoć kojih ćete jedan sasvim običan dan, pretvoriti u produktivan i potpuno ga iskoristiti.

Recite sami sebi stop i razmislite

Neproduktivni dani su najčešće oni dana kada nas čeka puno radnih zadataka, a mi ne znamo kako se pomaknuti od posla. Gdje im je kraj? A kako se oni redaju, vi tako skačete s jednog na drugi i niti jedan ne obavite dovoljno kvalitetno. Kako se to ne bi događalo, zastanite, zatvorite oči i dobro razmislite. Što točno želite danas učiniti? Napravite plan i držite ga se sve do kraja dana. Ako vam uleti još koji posao, ostavite ga za drugi dan.

Dajte prednost prioritetima

Napravite plan i zapišite koje biste poslove voljeli danas obaviti. Među prvima bi se trebali naći oni koji su i najvažniji. U popis uvrstite i neku obvezu koju već dugo odgađate jer vam je kompleksna i naporna. Uz nju, dodajte nešto manje zahtjevne zadatke pa je nećete niti osjetiti.

Eliminirajte sve distrakcije

Kako biste bili maksimalno učinkoviti možda ćete morati ugasiti računalo, stišati zvuk na mobitelu i odgoditi kavu s prijateljicom. Učinite to je sve od navedenog čekat će vas i kasnije. Tada ćete se u miru moći posvetiti svojim hobijima.

Oslobodite se krivnje

Pa što ako vam je jedan dan otišao u nepovrat i niste učinili ništa? Zaboravite na njega i krenite hrabro naprijed. Možda vam je baš trebao taj dan odmora i sada ćete moći lakše prionuti na posao. Naučite nešto iz tog iskustva i suprotstavite se obvezama.

I greške su dio života. One su tu da bismo iz njih nešto naučili te su nam prilika da se riješimo stvari koje nam ne koriste i koje nas unazaduju. Pokušajte osvijestite što je točno otišlo po krivu što vas je omelo i što ste točno trebali učiniti drukčije. Nakon toga, lakše ćete se uhvatiti u koštac s obvezama jer ćete znati što ste radili krivo.

Autor: M.L., Foto: Maridav/Shutterstock