Koncentracija – kako je popraviti i unaprijediti

Dječak se koncentrira, Foto: Rainer Plendl/Shutterstock

Da bismo postigli dobar uspjeh u školi, na fakultetu ili na poslu, važna je i dobra koncentracija. Iako sam predmet na koji moramo biti koncentrirani kako bismo odradili zadatak kvalitetno i u roku, može biti dosadan i zamoran, od nas se očekuje da ga obavimo. U tim slučajevima moramo biti i dodatno koncentrirani i posvećeni zadatku koji je pred nama.

U slučaju nedostatka koncentracije, dolazimo do velikih problema. Javljaju se poteškoće kod učenja ili obavljanja posla, smanjuje se kvaliteta obavljenog zadatka te na kraju osjećamo i vlastito nezadovoljstvo jer nismo zadovoljili svoja očekivanja te osjećamo da smo se mogli više potruditi.

Kako biste sve spomenuto izbjegli, u nastavku vam donosimo savjete uz pomoć kojih ćete poboljšati koncentraciju i lakše doći do svojih ciljeva.

Uzmite si dovoljno vremena

Kada odgađamo odlazak na učenje ili početak obavljanja nekog zadatka, riskiramo i manjak koncentracije. Razlog toga je nedostatak vremena koji sa sobom povlači i paniku i stres, a upravo su to glavni uzroci smanjenje koncentracije.

Umjesto da obavljate svoje zadatke u posljednji čas, osigurajte si i više vremena nego što vam je potrebno. Samo tako ćete moći uistinu kvalitetno i koncentrirano riješiti zadatak. Moći ćete uključiti i pauze za odmor koje su također jako bitne za održavanje koncentracije za vrijeme učenja.

Organizirajte unaprijed svoje vrijeme i u njega uračunajte i moguće iznenadne obveze koje bi se mogle pojaviti.

Osigurajte dobre uvjete za učenje

Pronađite svoje omiljeno mjesto za učenje ili posao i pripremite unaprijed sve što će vam biti potrebno. Neka odabrano mjesto bude namijenjeno isključivo učenju jer ćete tako trebati puno manje vremena za privikavanje i skupljanje koncentracije.

Prepoznajte što vam iz okoline najčešće ometa koncentraciju i pokušajte to eliminirati. Ako ste primijetili da vam tijekom učenja pažnju najčešće može odvući mobitel, stišajte ga ili ugasite te ga ostavite u drugoj sobi kako ne biste stalno provjeravali poruke.

Obavijestite kolege ili ukućane o tome da vam treba mir i tišina te pokušajte smanjiti svaki izvor buke.

Oboružajte se pozitivom i motivacijom

Želite li biti dobro koncentrirani, važna je motivacija. Bez prave motivacije, nećete se moći koncentrirati na zadatak, bez obzira na to što su svi ostali uvjeti zadovoljeni. Na motivaciju utječu razlozi zbog kojih radite na zadatku i koji je smisao zadatka.

Iako postoji mogućnost da se motivacija s vremenom izgubi, pokušajte je vratiti ponavljanjem ciljeva koje želite postići.

Pozitiva i optimizam su dio motivacije jer ako ćete zadatku pristupiti negativno, njegovo rješavanje ćete učiniti puno težim. Kod svakog obavljanja zadatka pokušajte naći nešto zanimljivo i korisno što će pobuditi pozitivne emocije i tako vam dati dodatnu snagu za rješavanje zadatka. Istraživanja pokazuju da negativne emocije poput ljutnje, straha i tjeskobe mogu smanjiti koncentraciju i usporiti rad.

Postavite realne ciljeve

Realni i jasno definirani ciljevi usko su povezani s organizacijom vremena i obavljanjem zadatka u roku. Pokušajte organizirati posao tako da postavite više manjih ciljeva koji će vas voditi ka glavnom cilju.

Uvijek morate biti svjesni svojih mogućnosti te biti objektivni kod postavljanja ciljeva. Postavljanje nerealnih ciljeva dovodi do manjka koncentracije jer osjećaj da nećemo sve moći obaviti na vrijeme djeluje jako demotivirajuće.

Obavite samo jednu stvar u zadanom roku

Ako se često susrećete s manjom koncentracije, ne biste nikada trebali raditi više stvari odjednom. Iako je multitasking poželjan i često i nužan, može utjecati na manjak koncentracije.

Odradite prioritete i rješavajte svaki zadatak zasebno i to prioritetima. Tako ćete imaju više vremena za svaki zadatak i kvalitetnije ćete ga odraditi. Odredite unaprijed koliko vam treba vremena za svaki zadatak s obzirom na njegovu složenost.

Odredite nagrade

Prije nego što započnete s radom, odredite kako ćete se na kraju nagraditi. Nagrada bi trebala biti realna i lako ostvariva. Time ćete sigurno steći dodatnu motivaciju za obavljanje posla. Ipak, pripazite da ne razmišljate često o nagradi jer ćete tako isto utjecati na koncentraciju. Koncentrirajte se na učenje ili posao, a na kraju ćete uživati u nagradi.

Autor: M.L., Foto: Rainer Plendl/Shutterstock