Kako se izvući iz bezizlazne situacije

Žena u bezizlaznoj situaciji, Foto: Minerva Studio/Shutterstock

Ne postoji osoba koja se u životu ne suoči s teškim razdobljem. Tada vam se sve čini teško i bezizlazno i ne vidite izlaz iz te situacije. Bezvoljnost na samoj granici ludila, česta je u razdoblju kada se moramo suočiti s velikim stresom ili kada smo okruženi ljudima koji su drukčiji od nas samih.

Osim toga, gubitak, izlazak iz veze ili neke druge životne promjene također mogu dovesti do spomenutih osjećaja i uzdrmati našu mentalnu stabilnost.

U tim trenucima hvatamo se za sve raspoložive slamke spasa i tražimo rješenje uz pomoć kojeg ćemo se lakše izvući iz teške situacije. No, upravo u takvim trenucima, teže funkcioniramo i rješenja se obično dosjetimo kasnije. Teško je boriti se s pritiskom i stresom koji je postavljen pred nas i težiti za rješenjem.

Povucite se u osamu

Općenito rješenje kao velika pomoć u takvim situacijama je povući se u osamu i dobro razmisliti o svom životu. Odmaknite se i uzmite si vremena koliko vam je potrebno kako bi došli do rješenja kako dalje. U tim trenucima ne razmišljajte o nikom drugom nego o sebi. Postavite sebe na prvo mjesto i budite si sada jedino vi sami važni.

Osvijestite problem

Najveća greška je da se ne obaziremo na problem i da ne težimo za njegovim rješavanjem. Što ga dulje guramo pod tepih, situacija će postajati neizdrživa.

Potražite pomoć prijatelja

Pomoć možete potražiti i u prijateljima. Važno je da je riječ o bliskoj osobi koja vam može dati neutralan pogled na problem. Važno je da ta osoba ne ponudi svoje viđenje situacije, već da neutralno sagleda iz svog kuta što misli o tome s obzirom na cijelu priču.

Razgovarajte sa psihoterapeutom

Ako ste preduboko ušli u problem, možda ćete morati potražiti i pomoć sa psihoterapeutom koji će vaše mentalno zdravlje ponovo vratiti u ravnotežu. Psihoterapeut će vam pomoći da svoj život sagledate realnije i da shvatite koji su vaši dobici i gubici u svemu tome. Najvažnije je sačuvati prisebnost i vratiti toliko željeni mir u svoj život.

Okrenite se pozitivnim ljudima i izbjegavajte one koji unose nemir i negativu u vaš život. Morate to učiniti zbog sebe, bez obzira na to što vam se čini da puno gubite. Krenite odmah danas, promijenite svoj život na bolje i prodišite ponovo punim plućima.

Autor: M.L., Foto: Minerva Studio/Shutterstock