Kako se prijaviti na natječaj za posao

žena na razgovoru za posao
Žena na razgovoru za posao, Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Postoje natječaji koje objavi određena kompanija kada se ukaže potreba za novom radnom snagom. Postoje isto tako i natječaji otvorenog tipa na koji se mogu javiti svi oni koji bi možda jednog dana htjeli raditi u određenoj firmi. U zadnje vrijeme jako je puno tvrtki koje na svoje strance stavljaju natječaje za sve zainteresirane, s tim da moraju ispuniti određene uvjete kao što je posjedovanje određenih kvalifikacija. Svaka osoba može unaprijed poslati određenoj firmi molbu za posao i ako ona ne objavi natječaj.

Dakle svaka osoba ima pravo posjetiti internet stranicu kompanije koja ju zanima i tamo priložiti svoj životopis. Iako ta ista kompanija nije pokrenula postupak otvaranja novog radnog mjesta činjenica je kako ćete na taj način ući u njihovu bazu podataka i možda jednom dobiti priliku za posao.

Prvi korak prema novom zaposlenju mora biti dobro sastavljen životopis i zamolba. Iznenađujući je podatak koliko osoba zaboravi priložiti i zamolbu koja je važan dio cijelog procesa. Naime upravo pomoću nje dajete do znanja zašto ste se javili i zašto bi baš vas trebali pozvati.

Zamolba

Zamolba za razliku od životopisa mora biti u kraćem obliku, gdje će u jasnom obliku stajati sve ono što ste htjeli reći. Nemojte zanemariti spomenuto budući da su upravo životopis i zamolba vaša ulaznica za drugi krug. Morate naučiti kako se istaknuti na pismeni način i već tako dati veću šansu sebi nad drugima.

Nemojte zaboraviti u svom životopisu istaknuti malo više sve kompanije u kojima ste radili. Pazite da istaknete samo ono što mislite da bi vaš budući poslodavac htio vidjeti, tu se prije svega misli na ispunjavanje uvjeta koji se odnose na željene kvalifikacije.

Za uspješno obavljen posao treba biti pažljiv i ne raditi ništa brzo. Prije nego što se prijavite za natječaj pazite da ste sve dobro pročitali i da ispunjavate sve potrebno, jer zašto bi gubili vrijene za radno mjesto gdje nemate šansu za zaposlenje.

Autor: S.Š. Foto: Robert Kneschke/Shutterstock