Kako napisati molbu za posao

Razgovor za posao, Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Velik broj ljudi se više puta u životu susreo sa situacijom kada je zbog promjene posla morao napisati novu molbu koja je trebala biti ključni pokretač prema novom radnom mjestu. Ostaviti odličan dojam na novog poslodavca prvi je korak koji bi svaka osoba trebala savladati.

Naime prije nego što se uopće dođe do kruga gdje već sjedite preko puta svog potencijalnog poslodavca, potrebno je napisati dobar životopis i naravno molbu za posao kojom ćete se izdvojiti iz mnoštva prijava koje su stigle za jedno radno mjesto.

Dobiti posao podrazumijeva velik broj faktora, a i sreća je jedan od njih. No kako se nebi oslanjali samo na taj čimbenik, bitno je poduzeti sve potrebne mjere kako se ništa nebi prepuštalo slučaju. Dobra molba za posao otvara vam mnoga vrata.

Za životopis je poznato da mora sadržavati sve bitne informacije o vama kao radniku. Tu u najkraćem obliku treba stajati sve ono što vas može prikazati u pozitivnom svjetlu, zbog čega će vas uzeti u obzir i zbog čega će vas smatrati dobrim izborom.

No pored životopisa tu je i molba koja na neki način još malo bolje prikazuje kakva ste vi osoba. Dakle ako sročite molbu bez da razmišljate kako će to izgledati, može se dogoditi da bez obzira na životopis budete odbijeni.

Postoji nekoliko savjeta kako napisati dobru molbu. Prije svega uvijek treba započeti sa adresom i kontaktom osobe koja je objavila natječaj. Nakon toga treba staviti naslov koji treba biti napisan u obliku: Molba za posao, u nastavku za koji se posao javljate.

Tekst obavezno treba započeti sa Štovani xx, javljam se ne oglas za posao yy. Nastavljate sa kratkim sažetkom zašto bi upravo vas poslodavac trebao zaposliti. Pokušajte biti originalni i što manje držati se činjenica kao što su škole koje ste završili.

To se već nalazi u vašem životopisu i nije potrebno ponavljati se. Pokušajte istaknuti ako ste sudjelovali u nekim posebnim organizacijama, bilo u sklopu fakulteta, ili čak i srednje škole. Budite jedinstveni. Za kraj se svakako zahvalite na vremenu koje ste dobili i iskažite nadu kako se vjerojatno vidite na razgovoru za željeni posao.

Autor: S.Š. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock