Kako napisati životopis

Predavanje Životopisa, Foto: stryjek/Shutterstock

Životopis (CV, Resume) predstavlja vas i vaše obrazovanje nekome tko vas ne poznaje ili nema vremena da vas upozna. Životopis vas treba predstavi u najboljem svijetlu, na precizan i lijepo struktuiran način. Postoji mnoštvo vodiča koji vas mogu naučiti do najsitnijih detalja kako se pišu životopisi za svaku konkretnu situaciju. Svaki od tih vodiča ima svoj stil pisanja životopisa tako da jedinstveni način ne postoji, ali se ipak iz svega toga može izvesti jedan univerzalni način pisanja koji bismo željeli predstaviti.

Životopis koji pišete prilikom natječaja  za posao ne bi trebao biti duži od dvije A4 strane, osim ako imate izuzetno bogato radno iskustvo i konkurirate za mjesto u top menadžmentu. Dobro napisan životopis prvo pokazuje ono što je najvažnije, ali sadrži i sve relevantne informacije. Da biste ostvarili svoj cilj, prilikom pisanja životopisa savjetujemo vam da prilagodite životopis cilju koji želite postići (posao, nastavak studija, stipendija, konferencija…).

Ako životopis šaljete poštom, isprintajte je na čisto bijelom A4 papiru. Životopis se piše slovima Arial ili Times New Roman, a veličina slova bi trebala biti između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš dojam. S druge strane, ne smijete koristiti ni premali font koji nije čitak. Nemojte životopis pisati kompletno velikim slovima, niti koristiti šarena slova ili previše podvučenih i iskošenih slova. Sve ovo doprinosi nepreglednosti i neozbiljnosti životopis.

Životopis ne biste trebali slati bez propratnog pisma, čak i ako nije naznačeno da je propratno pismo potrebno. Ono upoznaje čitaoca s vašim životopisom i upućuje na njene važne djelove. Potrudite se da cjelokupni izgled odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

Sam životopis bi po nekim idealnim standardima treba sadržavati sljedeće: osobne podatke, obrazovanje, radno iskustvo, nagrade koje posjedujete, relevantne tečajeve i seminare, znanje stranih jezika i rada na računalu, vaše osobine, hobije i ostale napomene, ukoliko ih imate.

Osobni podaci

Ovdje treba navesti ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon i državljanstvo (koje ne treba poistovjetiti sa nacionalnošću). Ukoliko imate dvije adrese navedite obe, eventualno sa datumima kada možete biti nađeni na njima. Osobni podaci mogu biti napisani manjim fontom, ukoliko želite uštedjeti prostor za ostale podatke.

Ukoliko vaš životopis  privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati vaše osobne podatke. Važno je samo da su oni tu. Naročito se nemojte truditi uljepšavati tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično. Jedino morate obratiti pažnju da ime i prezime bude napisano fontom koji je veličine ostalog teksta, kako bi čitalac jasno mogao vidjeti čiji je to životopis.

Naslov (“Životopis”, “Curriculum Vitae”) bi trebalo stajati u gornjem dijelu, ali ukoliko nemate prostora možete ga izostaviti, jer, ukoliko ste dobro napisali životopis, bit će jasno da se radi o vašem životopisu, te se to ne treba naglašavati.

U nivou dijela sa osobnim podacima, sa desne strane, možete unjeti fotografiju. Svrha unošenja fotografije je da nakon intervjua poslodavac lakše poveže utisak iz životopisa sa utiskom sa intervjua, naročito ukoliko je prije i poslje vas imao puno kandidata. Fotografija treba biti manjih dimenzija, sličnih fotografiji iz osobne iskaznice (osim ako je zbog prirode pozicije u oglasu naznačeno drugačije). Nikako ne treba slati fotografiju kao poseban fajl, kao ni fotografiju na kojoj ne izgledate ozbiljno i profesionalno.

Obrazovanje

U ovom dijelu bitno je da naglasite koju srednju školu ste završili, od kada do kada ste je pohađali, koju diplomu posjedujete. Prosijek u srednjoj školi naglasite samo ukoliko je dobar i ukoliko nemate završen fakultet. Ukoliko ste završili fakultet, navedite naziv fakulteta, mjesto gdje ste studirali, od kada do kada ste studirali, kada i gdje ste diplomirali. Prosijek navedite ukoliko je dobar.

Radno iskustvo

U okviru radnog iskustva navedite kompanije u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih, poziciju na kojoj ste radili i koje su bile vaše dužnosti, odgovornosti, šta ste tamo naučili, koje vještine ste stekli. Slobodno u ovom dijelu možete navesti i prakse. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stidjeti toga. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi učiti i razvija svoje potencijale u svim situacijama. Radno iskustvo koje nije posebno relevantno za poziciju za koju sada konkurirate ne treba posebno isticati i opisivati, već samo spomenuti.

Nagrade

Ove informacije su ono što vas razdvaja od drugih kandidata. Navedite stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili, tečajeve na kojima ste sudjelovali. Ne morate navesti samo naziv, godinu i mjesto. Možete opisati u nekoliko riječi ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.

Seminari i tečajevi

Ovdje možete navesti stručne konferencije i seminare na kojima ste sudjelovali, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, kao i ostale tečajeve koje ste pohađali. Ovim podacima sebe predstavljate kao osobu koja preuzima inicijativu i spremna je izboriti se za dobro obrazovanje, praktično iskustvo i osobu spremnu za učenje i usavršavanje.

Strani jezici

Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni nivo, srednji nivo, napredni nivo, tečno znanje pisanja, čitanja i konverzacije). Također, navedite ukoliko imate završen neki tečaj jezika i diplomu.

Znanje rada na računalu

Napišite sve programe koje znate koristiti, uključujući služenje Internetom, i odredite nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertni nivo). Ukoliko ne posedujete znanje rada bar u Word-u, Excel-u i Internetu, predlažemo da počnete što prije sa učenjem, jer je ovo minimum koji se traži kako kod nas, tako i u inozemstvu. Ukoliko imte završen neki informatički tečaj, obavezno to navedite.

Osobine

Navedite osobine koje su relevantne za poziciju za koju konkurirate kao što su, na primjer: inicijativnost, timski rad, upornost, komunikativnost. Često su zahtjevi za osobinama navedeni u samom oglasu, pa ih uskladite sa onim osobinama koje vi posjedujete.

Hobiji

Ukoliko vam biografija djeluje previše hladno i profesionalno, možete je osvežiti djelom o hobijima. Hobiji i ostali interesi djeluju ljepo u svakom životopisu  jer vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna uskladiti i zabavu u svom životu.

Ostalo

U ostale napomene navedite sve ostalo što smatrate bitnim, a niste mogli svrstati  u gore navedene kategorije. Obavezno navedite ako posedujete vozačku dozvolu, možete spomenuti da imate osobni automobil (posebno ako procijenite da je to izuzetno relevantno za poziciju za koju konkurirate), da ste odslužili vojni rok i sl.

Ovo su samo neki standardni djelovi koje bi životopis trebao sadržavati, a Vi, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati životopis prema svom nahođenju.

Skinite primjer životopisa:

Download  životopisa

Download životopisa drugi primjer

Skinite primjer životopisa na engleskom jeziku:

Download životopisa na engleskom jeziku

Download životopisa na engleskom jeziku – drugi primjer

Izvor: Životopis.com, Foto: stryjek/Shutterstock