Davanje kapare i plaćanja prije vjenčanja

košarica sa poklončićima
Košarica s poklončićima, Foto: Justin Kirk Thornton/Shutterstock

Jedna od bitnijih, ako ne i najvažnija stavka prilikom pripreme vjenčanja je upravo ona koja se odnosi na financije. Nije svejedno koliko ćete potrošiti na svoj dan iz snova i hoće li vam nakon njega ostati nešto, ili ćete biti pažljivi tijekom rukovanja s novcem narednih nekoliko mjeseci. Sve ovisi o tome sudjelujete li u financiranju svadbe sami, ili imate pomoć svojih roditelja. Sigurno da je sve lakše kada pored sebe imate financijski oslonac koji će vam pomoći iznijeti teret koji bi vas kasnije mogao pritiskati.

Ključ uspjeha leži u dobrom planiranju. Svaki dobro razrađen plan iza sebe ima duže vrijeme odrađeno na pripremu i prikupljanje ključnih informacija. Financije nisu nešto što treba ostaviti za kraj, s njima treba oprezno i mudro.

Velik je broj parova koji već na samom početku vodi računa kako bi imao dovoljnu količinu novca iz razloga da može riješiti kaparu. Ona je važna najviše kod rezerviranja restorana, a zatim fotografa i benda koji će goste uveseljavati pomno odabranom glazbom.

Zašto uopće postoji kapara?

I više je nego očito, jer sama riječ govori dovoljno. Kapara je ništa drugo nego garancija kako vama koji tražite određenu uslugu tako i onima koji pružaju i naplaćuju određenu uslugu. Najbolji primjer su restorani koji se na taj način žele osigurati u sučaju nepredviđenih okolnosti kao što je otkazivanje vjenčanja.

Pored kapare postoje oni troškovi koji su fiksni i na koje jednostavno trebate računati. To se prije svega odnosi na odijelo za mladoženju, vjenčanicu, cipele, cvijeće, vjenčano prstenje, frizera i make-up artista, momačku i djevojačku večer te domjenak kako kod roditelja mlade tako i kod roditelja mladoženje.

Novac je potreban za obavljanje drugih tekućih stvari kao što je trošak putoavanja dok tražite idealnu haljinu za sebe, a da se ne spominje putovanje izvan mjesta stanovanja kako bi došli do malo većeg izbora. Uvijek je dobro imati viška novaca ako je to ikako moguće.

Najbolja rješenje su upravo ušteđevine. Ako ste jedna od onih osoba koja voli planirati i koja zna unaprijed što će se događati, tada bi bilo dobro poduzeti neke korake i početi izdvajati određenu količinu novca kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Autor: S.Š. Foto: Justin Kirk Thornton/Shutterstock