Savjeti za kačkanje

kackanje

Upotrebljavaju se vune i konci različitih debljina: od deblje vune ili konca kačkaju se plastični uzorci, a od tankog, finog konca izrađuju se čipke i ukrasi za maramice. Kukica ne smije biti odviše šiljasta ni odviše tupa, a ni suviše teška, jer će u suprotnom posao, koji se inače smatra zabavnim, postati pravi napor. Kukica se drži desnom rukom, između palca i kažiprsta i srednjaka, kao kad pišete. Nit vune ili konca prebacite preko ispruženog kažiprsta lijeve ruke. Prebačenu nit nategnite.

LANČIĆ JE OSNOVA SVAKOGA KAČKANJA LANČIĆ

Od konca se načini čvor, iz njega se izvuče prva očica, a iz nje opet slijedeća, i to ovako: kukicom se probode očica, zahvati se nit konca ili vune i ta se nit provuče kroz očicu na kukici. Tako se dobije slijedeća očica.

MALI NISKI ŠTAPIĆ

Zabodite kukicu u očicu lančića i u slijedeću očicu prethodnog reda; prebacite nit preko kukice i provucite ga kroz obje očice. Tako ćete dobiti stisnute vrlo niske štapiće.

NISKI ŠTAPIĆ

Zabodite kukicu u drugu očicu lančića i njome zahvatite nit: na kukici ste dobili 2 očice. Ponovo zahvatite kukicom nit konca, provucite ga kroz obje očice na kukici. Stegnite dobivenu očicu i kačkajte slijedeću tako da kukicu zabodete u narednu očicu i dalje postupajte prema dosadašnjim uputama.

POLUVISOKI ŠTAPIĆ

Namotajte oko kukice 1 navoj, zabodite kukicu u očicu prethodnog reda, izvucite 1 očicu, zahvatite kukicom nit konca, pa je provucite kroz preostale 2 očice na kukici.

VISOKI ŠTAPIĆ

Dva puta namotajte konac oko kukice (dva navoja), izvucite očicu iz prethodnog reda i zahvatite kukicom nit konca pa ga provucite kroz očicu i jedan navoj, zatim ponovo zahvatite nit pa je provucite kroz očicu i drugi navoj; na kraju opet zahvatite nit konca i provucite ga kroz 2 preostale očice na kukici.

DVOSTRUKI VISOKI ŠTAPIĆ

Namotajte dva puta nit konca oko kukice pa je zabodite u očicu prethodnog reda i izvucite još jednu očicu. Zatim kukicom zahvatite nit konca i provucite je kroz prvu očicu i prvi namot; dobili ste 2 očice i 1 navoj među njima. Opet zahvatite nit i provucite je kroz očicu i navoj da biste na kukici dobili 2 očice. Zahvatite nit i provucite je kroz obje očice, kako bi vam na kukici ostala samo 1 očica. Započnite raditi slijedeću očicu i tako redom, sve dok ne završite red.

TROSTRUKI VISOKI ŠTAPIĆ, ČETVEROSTRUKI ILI DUGAČKI VISOKI ŠTAPIĆ

Dobit ćete tako da na kukici povećate broj namota, a zatim ih završava te dva po dva, kao što je to već opisano.

KAČKANJE U KRUG

Napravi te lančić od nekoliko očica, zatim spojite posljednju i prvu očicu, stavite obje na kukicu, zahvatite nit i provucite je da dobijete jednu očicu. U slijedećem redu možete kačkati visoke štapiće, na primjer, zabadajući kukicu uvijek usred dobivena kruga oko dvadesetak puta, tada spojite opet prvu i posljednju očicu jednim niskim štapićem. Pri prijelazu u drugi red, radi potrebne visine, napravite nekoliko očica lančića.

TROKUT

On se kačka tako da u prvom redu učinite 2 očice lančića, a zatim ćete uvijek u prvoj očici slijedećeg reda izraditi 2 očice.

DODAVANJE (usred reda, na početku, na kraju). Izradite dvije očice u jednoj očici prethodnog reda, tj. pošto ste izradili jednu očicu, zabodite kukicu opet u istu očicu mjesto u slijedeću . Dodavanje se može napraviti i na ovaj način: iskačkajte 2 očice u posljednoj očici prethodnog reda, zatim dodajte još 1 ili 2 očice lančića, okrenite rad i kačkajte kao da se radi o normalnim očicama.· Dobit ćete pravilan, lijep kosi rub.

ODUZIMANJE

Preskočite 1 očicu donjeg reda. Ako radite niske štapiće, izvucite očice iz 2 očice donjeg reda tako da na kukici imate 3 očice. Zahvatite kukicom nit, provucite odjednom kroz sve 3 očice da dobijete samo jednu. Ako radite visoke štapiće, tada najprije namotajte nit na kukicu, zatim izvucite 1 očicu iz očice donjeg reda, pa zatim bez navoja još jednu iz slijedeće očice, zatim provucite nit najprije kroz prve 2 očice, pa tek onda kroz preostale.

RUPICE

Kačkanjem se mogu izraditi okomite i vodoravne rupice za dugmeta. Vodoravne: nemojte izraditi određene štapiće u očice donjeg reda (njihov broj zavisi o tome koliko velike rupice želite), a mjesto toga načinite određen broj očica lančića u koje ćete u slijedećem redu izrađivati štapiće kao da su očice prethodnog reda. Okomite: na određenome mjestu okrenite rad i radite samo jedan dio reda dok ne dobijete željenu visinu; prekinite nit pa započnite na mjestu gdje ste prije prekinuli i radite red iznad reda dok ne dobijete željenu visinu, a zatim nastavite kačkati sa svim očicama.

Foto: Simone Voigt/Shutterstock