Kako preživjeti praznike

slavlje praznika

Božićni i Novogodišnji praznici za djecu predstavljaju praznike i igranje, za muškarce odmor i opuštanje, a za žene uglavnom stres. Ako ste i vi jedna od tih žena, kojoj puca glava od odabira poklona, pripremanja kolača, osmišljavanje zabavnih aktivnosti tijekom zajedničkih druženja, itd. ne brinite, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta, kako si tu ludnicu možete pojednostaviti i olakšati.

Bilo da trebate pripremiti jelo za svoju obitelj ili za puno gostiju, problemi se mogu javljati, pa čak i ako ste iskusna kuharica, a da ne pričamo u koje probleme možete upasti, ako inače ne kuhate za toliko ljudi, ili ne kuhate uopće. Ako vas muče problemi s kuhanjem, pojednostaviti si možete nabavkom polugotovih jela ili naručiti gotovu hranu. No, ukoliko su vam ove opcije neprihvatljive, pozovite prijateljice koje će sudjelovati u proslavi, da kuhaju zajedno sa vama. Iz zajedničke pripreme jela, sigurno ćete jedna od druge nešto naučiti, a i pripremanje jela na kraju ispada zabavno uz druženje.

Hodnik ima važnu funkciju u domu. Osim što se u njemu stijeće prvi dojam o domu i njegovim stanarima, osigurava toplinu za našu obuću i sprečava ulazak hladnoće, snijega i bljuzge u dom. No, hodnik često postaje i najezda kaputa, kapa, šalova, rukavica, kišobrana, itd., posebice u zimskim mjesecima. To možete spriječiti tako da u hodniku pripremite kutije ili police na koje ukućani i gosti mogu odložiti svoje stvari. Na ovaj način oslobodit ćete se nereda, a i teško da će netko ostaviti ili izgubiti stvari.

Djeca tijekom praznika dobiju puno poklona, što od roditelja, što od baka i djedova, što od rodbine, itd. Zato se nemojte toliko opterećivati što ćete sve kupiti djetetu jer što manje kupite to bolje, ionako će se izgubiti u količini poklona. Neka vaš poklon bude šaren i maštovit, sa slatkišima primjerice nikad ne možete fulati.

Ukoliko se nalazite u situaciji kada trebate kupiti poklon osobi koju ne viđate česti i za koju ne znate niti što treba, niti što bi ju razveselilo, imamo riješenje! Ne kupujte sitnice koje nemaju mjesta na policama, radije kupite jestiv poklon, koji će sigurno biti iskorišten. Pokloniti možete božićne kolače, košaru sa voćem ili napravite tematski poklon, kao primjerice košara za dobro jutro, u koju ćete posložiti kavu, čaj, pekmez, med, putar, sok, itd. Odaberite neku temu poklona i budite originalni.

Tijekom praznika nemojte gledati tv, nego smislite neku aktivnost u koju će biti uključen svaki član obitelji. Igrajte društvene igre ili još bolje, igrajte društvene igre, koje će osmisliti vaša obitelj. Provesti zajedno vrijeme tijekom blagdana, je neprocjenjivo, zato ne piljite u tv programe koji se svake godine ionako ponavljaju, nego provedite vrijeme sa svojom obitelji, u punom smislu te riječi.

Djeca vole okićene prostore, ali još više vole kada mogu i ona kititi. Od kićenja stana za djecu nema većeg zadovoljstva, stoga im nemojte to uskratiti. Najbolje je da dijelove stana rasporedite na članove obitelji, i neka svaki član obitelji bude zadužen za jedan dio. Na taj način svaki dio će imati svoju osobnost. Najbolje mjesto koje mogu ukrašavati maleni, je primjerice hodnik, koji je prva prostorija u koju ulaze gosti, pa će tako dječji rad vidjeti svatko i svatko će ga moći pohvaliti. Kitite zajedno sa svojom djecom bor, ukrašavajte prozore, police, dvorište, vrata, itd. Radite sve zajedno, kao prava obitelj.

Ukoliko ste ove godine vi domaćin za blagdane, te ne idete u goste, razveselite svoje goste sa par gesta dobrodošlice, te napravite da se osjećaju što ugodnije. Ukoliko gosti kod vas spavaju, najmlađima uz jastuke stavite čokoladice, starijima oslobodite dio prostora za odlaganje stvari, u kupaonici pripremite za sve četkice za zube, napišite natpis dobrodošlice i potrudite se da se ugodno osjećaju.

Početkom blagdana pregledajte sve igračke sa svojim najmlađima, pa odvojite one s kojima se djeca više ne igraju. Igračke kojima se djeca više ne igraju, samo stvaraju nered po kući. Djeca koja se ne žele odvojiti od svojih igračaka, lakše će podnijeti odvajanje u blagdansko vrijeme, jer će uskoro dobiti nove igračke. Vi ćete isto tako lakše naći prostora za nove igračke, ukoliko izbacite stare igračke. Odvojene igračke poklonite domu za nezbrinutu i napuštenu djecu i napravite dobro dijelo. Igračke s kojima se više ne igra vaše dijete, će drugo dijete razveseliti.

Kada vam stižu gosti, odmah im pripremite papuče, kako bi izbjegli brisanje i čišćenje poda. Papuče neka im odmah budu na dohvat ruke, tako da na fin način gostima date do znanja da želite da skinu obuću koju su nosili vani. Osim toga svakome je puno udobnije kada na nogama ima papuče.

Za vrijeme blagdana trebate se opustiti i uživati u malim zadovoljstvima. Ne dozvolite za vrijeme blagdana da vas sitnice izbacuju iz takta, kao ni osobe  koje vam ne pašu naročito, ali eto ipak su tu kao dio obitelji. Uživajte, smijte i volite se.

Autor: A.Z., Foto: popovich_vl/Shutterstock