Kako spriječiti loše slušanje

Prijateljice razgovaraju, Foto: conrado/Shutterstock

Želite li dobro razumjeti vašeg sugovornika potrebno je dobro slušati što nam on govori. Aktivno slušanje temelj je svake komunikacije, a označava slušanje, parafraziranje i postavljanje pitanja. Na kraju svakog slušanja, važno je ponoviti što nam je sugovornik rekao kako bismo vidjeli jesmo li ga dobro razumjeli te postaviti pitanja kojima ćemo dobiti odgovore o svemu onome što nam je bilo nejasno.

Danas je većini teško postići aktivno slušanje. Vlastiti problemi, nedostatak vremena i stres, odvraćaju nas od aktivnog slušanja. Loše slušanje znači da se pretvaramo da nekog slušamo ili da slušamo bez da riječima odobravamo sugovornika ili komentiramo priču (pasivno slušanje). Ako osoba loše sluša, ona pogledom i mislima luta uokolo i ne doživljava riječi svojeg sugovornika. No, loše slušanje označava i proces u kojem previše govorimo te otimamo sugovorniku riječi iz ustiju, ne možemo se uživjeti u priču sugovornika, odnosno ne osjećamo empatiju te ako sugovornika slušamo jedino iz razloga da ga možemo napasti.

Što poduzeti kada vas netko loše sluša

U slučaju da ste se našli u situaciji kada vas netko loše sluša, nužno je poduzeti neku od akcija kako bismo to spriječili.

Ako ste primijetili da se sugovornik ne može uživjeti u vaš razgovor, da ga tema ne zanima (gleda uokolo, nemiran je), promijenite temu kako biste onda vidjeli reakciju. Ako niti to ne pomaže, zaustavite priču i ispitajte koji su razlozi njegovog manjka koncentracije i neslušanja.

U slučaju da vam sugovornik otima riječi iz ustiju, ljubazno ga zamolite da to prestane raditi jer nije pristojno. Zamolite ga da ne govori sve do trenutka dok niste izrekli sve što ste mislili. A tada će on imati pravo na svoje mišljenje.

Ako sugovornik sluša vašu priču, ali vas ne shvaća i teško mu se uživjeti u nju (empatija), dodatno mu objasnite situaciju i pokušajte ga navesti da razumije u kakvoj se situaciji nalazite. Potaknite ga na postavljanje pitanja kako bi što bolje shvatio temu vašeg razgovora.

Ako vaš sugovornik jedva čeka priliku kada vas može prekinuti i napasti vas zbog izgovorenih riječi, pokušajte komunikaciju odvesti ponovo na pravi put. Riješite situaciju postavljanjem pitanja o tome koji je uzrok njegovog slušanja iz “zasjede”.

Loše slušanje utječe na komunikaciju, a želite li ostvariti dobru komunikaciju ona uključuje i aktivno slušanje vas i vašeg sugovornika. Ako do sada niste obraćali pažnju na aktivno slušanje i vaše slušanje je bilo loše, uz ovih nekoliko savjeta značajno ćete ga unaprijediti i poboljšati.

Autor: M.L., Foto: conrado/Shutterstock