Domaći liker od kave

Volite piti kavu i htjeli bi je što češće konzumirati, premda kao aromu koja će dati taj fini okus i miris jelu ili piću. Kava se već dugo koristi kao sastojak u brojnim jelima kao što su kolači i torte, keksi i bomboni. No, zašto ne biste pripremili nešto novo?

Domaći liker od kave bit će više od toplog napitka. Zbog sadržaja alkohola, njega ćete moći konzumirati u posebnim prilikama kao čašicu uz koju ćete moći nazdraviti lijepim trenucima.

Pročitajte recepte kako najjednostavnije pripremiti kod kuće ukusni liker od kave.

Da bi dobili 2 litre likera od kave bit će vam potrebno 60 grama mljevene kave, 50 grama preprženog smeđeg šećera, jedna vrećica vanilin šećera, malo iscijeđenog soka limuna, pola litre 96 % alkohola, voda i cimet.

Kavu skuhajte u pola litre vode i ocijedite. Dodajte ocijeđenoj kavi dodajte preprženi šećer, vanilin šećer, cimet i iscijeđeni sok limuna. Sve zajedno prokuhajte. Nakon toga ostavite poklopljeno da se kava ohladi pa ulijte u nju alkohol. Liker od kave ulijte u staklene boce i položite na tamno i hladno mjesto.

Liker možete pripremiti i na drugi način. Da biste dobili 2 litre domaćeg emulzijskog likera od kave čiji su sastojci i jaja, bit će vam potrebno čak njih 18. Zatim, 60 grama kave, 40 dkg smeđeg šećera, pola litre 96 % alkohola, 2 dcl slatkog vrhnja i prokuhana voda.

U početku trebate razdvojiti bjelanjak od žutanjka. Bit će vam potrebno 18 jaja, no možete ih staviti i manje. Zavisno od ukusa. Skuhajte 60 grama kave u 4 dcl vode i nakon što se je ocijedili, kavi dodajte prethodno preprženi šećer. Ostavite da se kava dobro ohladi pa umiješajte mikserom žutanjke i slatko vrhnje. Na kraju dodajte alkohol i ostatak do dvije litre nadopunite prokuhanom vodom. Liker od kave ulijte u staklenke i položite na hladno mjesto, obvezno u hladnjak. Pošto sadrži jaja i vrhnje, liker je kvarljiv pa je bitno da bude konstantno u hladnjaku.

Kava kofeinom razbuđuje organizam i poboljšava koncentraciju, a time i učinkovitost i produktivnost. Upravo radi toga često se koristi kod raznih poslova koji zahtijevaju dugotrajnu koncentraciju kao što su učenje ili bilo koji drugi umni rad. Dobra je za krvotok, održava probavu zdravom, a podiže i tlak pa se preporučuje osobama s niskim tlakom. Ipak, nemojte pretjerivati jer kofein iz kave može štetno utjecati na organizam ako se konzumira u velikim količinama.

Uživajte u bogatstvu kavinog okusa u svako doba dana uz ove recepte za liker od kave. A u nastavku, pogledajte i video te još jednu ideju za recept kako pripremiti liker od kave kod kuće.

Autor: M.L., Foto: WikedKentaur/Wikimedia