Kako ne pretjerati s poklonima

poklanjanje poklona

Svaki roditelj želi svome djetetu pružiti ono slatko iščekivanje pred otvaranje poklona, za Božić, kao i ono veliko uzbuđenje pri otvaranju poklona. No, nikako nije dobro pretjerivati! Agresivne marketinške kampanje i tradicija darivanja dovodi roditelje do kupnji mnogobrojnih poklona i bezglavog trošenja.

Ono što trebate shvatiti što prije za dobrobit svog djeteta je da, brojka ne stvara sreću, te da će uz toliko poklona vaše dijete izgubiti interes i entuzijazam, dok ćete vi sa druge strane osjećati novčane posljedice još dugo vremena.

Ljubav se ne mjeri u broju kupljenih poklona i igračaka, stoga pokušajte ne pokleknuti u dućanu dok kupujete poklone, i misliti da trebate djetetu kupiti sve igračke koje njega privlače i koje mu se sviđaju, ostavite nešto i za rođendane ili nagrade.

Koliko god vam možda to bilo nepojmljivo, ali djeca se izgube u mnoštvu poklona i izgube ono veselje i radost otvaranja poklona, kada je poklona puno. Pogotovo manja djeca, količina poklona samo ih dodatno zbunjuje. Zapamtite za Božić je bitnija kvaliteta od kvantitete.

Od malih nogu naučite svoje dijete da smisao blagdana nije darivanje. Nemojte pokleknuti pred reklamama i policama dućana, učite djecu da je smisao blagdana druženje sa obitelji, pomoć onome tko treba, itd. Smisao blagdana nije kupovina i dobivanje poklona!

Koliko god u vašoj kući trajalo spremanje za praznike, te koliko god vi i vaša obitelj bili uzbuđeni zbog praznika, te u potpunosti u predblagdanskoj euforiji, pokušajte ne zaboraviti što je smisao blagdana, te prenesite to na svoju djecu, jednog dana će vam biti zahvalna.

Ukoliko za vas i vašu obitelj praznike predstavljaju kupovanje i darivanje velikog broja poklona, radite štetu cijeloj svojoj obitelji. Postavljate standarde darivanja, koje će se svake godine očekivati za vrijeme blagdana, ako se čak neće očekivati i svake godine veći broj poklona. Izbjegavajte masovo kupovanje poklona i napravite uslugu sebi, djeci i vašem novčaniku.

Naravno da će se dijete razveseliti poklonu, no jednako tako može se veseliti i svojoj obitelji, te druženju s njom. Pokloni razveseljavaju u trenutku kada se dobe, a imaju i učinak potkupljivanja ljubavi, no pokloni ne mogu zamijeniti ljubav obitelji, a ljubav je najbitnija za sreću.

Današnja loša novčana situacija u skoro svakoj kući i nije neka novost, no predblagdanska euforija, te brojne tv reklame nas tjeraju na kupovinu poklona i trošenje velikih svota novaca. Ukoliko je i vaša obitelj jedna od onih koja je osjetila recesiju, te još uvijek ima posljedice, razbacivanje novcem kojeg ionako nema puno, je stvarno suludo. Uživajte u praznicima na drugačiji i ljepši način!

Autor: A.Z., Foto: Dasha Petrenko/Shutterstock