Kako pravilno peglati kosu

kako peglati kosu

Pegla za kosu je uređaj koji većina žena ima u svojim kupaonskim ormarićima i koristi gotovo svakodnevno. Olakšava održavanje kose jer u par minuta peglanja dobijete efekt lijepe frizure za sve prigode, počevši od poslovnog imidža do onog za izlaske. Kako bi uvijek bili zadovoljni izgledom treba znati kako pravilno peglati kosu.

Peglaju se i one žene s kratkom ili dugom frizurom, one s kovrčavom ili prirodno ravnom kosom. Ipak, htjeli mi to priznati ili ne, pegla oštećuje kosu, a pogotovo ako je ne koristite pravilno. Evo par savjeta za korištenje pegle bez oštećivanja vlasi.

Ne peglajte vlažnu kosu

Nikad, ali baš nikad, nemojte peglati kosu koja nije potpuno suha. U slučaju peglanja vlažne kose, oštetit ćete vlas koja će zbog toga postati suha.

Održavajte peglu za kosu

Pegla za kosu se nakon nekoliko korištenja zamasti uljima iz kose. Stoga ju je najbolje nakon korištenja i kad se potpuno ohladi, obrisati vlažnim ručnikom. Na taj način spriječit ćete i da vam pegla koja nije čista pri sljedećem peglanju zamasti kosu! Samo uvijek pazite na to da je pegla skroz hladna prije nego je obrišete.

Podešavanje temperature na pegli

Mnoge pegle imaju opciju podešavanja temperature. Ako izaberete manju temperaturu da biste zaštitili kosu, dobit ćete upravo suprotan efekt.

Naime, ako je temperatura niža, pramen se teže pegla pa je potrebno i nekoliko puta prijeći peglom preko istog pramena, što izaziva veće oštećenje kose, nego da pramen prijeđete jedanput pod višom temperaturom. Zato je najbolje da peglate kosu pod temperaturom od 210 stupnjeva.

Raščešljati kosu prije peglanja

Ako dobro ne raščešljate kosu prije peglanja, neće vam ni pegla odmrsiti zamršeni pramen. Samo ćete ga totalno oštetiti. Dobro se pošeljajte, odvojite pramen po pramen i tako ćete se najbrže i najefikasnije opeglati, a i kosa će ostati zdrava. Zamršena kosa koju pokušavate ispeglati nakon nekoliko peglanja će postati beživotna.

Pridržavajući se ovih par savjeta za peglanje kose, vaša kosa će dulje ostati zdrava i neće postati beživotna. Naravno, uvijek je poželjno povremeno kosu nahraniti nekom od maski koje će je ojačati i napraviti još ljepšom i blistavijom. Naročito su efikasne prirodne maske koje možete napraviti kod kuće.

Autor: Tajana, Foto: Trifonov Igor/Shutterstock