Peglanje kose

peglanje kose

Mnoge žene svakodnevno ravnaju svoju kosu uz pomoć pegle, koja je od prvog dana svog postojanja uvelike unaprijedila svoju kvalitetu, te se danas prodaje kao keramička. Keramička pegla manje oštećuje i pali kosu, od prve proizvedene pegle za kosu, ali se svejedno treba pripaziti kod baratanja peglom, te ju ne bi trebali prečesto koristiti kako bi sačuvali svoju kosu.

Pegla skraćuje vrijeme uljepšavanja kose, te će vam pomoći da vam kosa bude savršeno ravna i sjajna, a može vam poslužiti i za kovrčanje kose. Ukoliko često koristite peglu za kosu, trebate pripaziti da dobro zaštitite svoju kosu prije njene upotrebe, nekim od sredstava namijenjenim za očuvanje kose od topline. Takve proizvode koji će vašu kosu zaštititi od topline, treba nanijeti na još mokru kosu prije feniranja i peglanja kose. Ukoliko ovo sredtvo za zaštitu kose nanesete na suhu kosu, neće biti baš puno učinka.

U nastavku donosimo video u kojem ćemo vam sve pobliže objasniti.

Mnoge pegle koje se danas prodaju imaju mogućnost namještavanja temperature za ravnanje kose. Ako mislite da će vam jedino najviša temperatura na pegli potpuno izravnati kosu, varate se. Najviša temperatura će vam samo oštetiti kosu, posebice vrhove, koji će nakon svake upotrebe pegle biti više ispucani i suhi. Kako bi to izbjegli ,kosu peglajte sa srednjom temperaturom, koja će jednako dobro izravnati vašu kosu, a da ju pri tom neće toliko oštetiti.

Nikada ne peglajte svaki pramen po više puta, nego kosu razdijelite u više manjih pramenova, koje sa peglom prođite jednom, do maksimalno dva puta. Kosu nikada ne smijete peglati ukoliko ona nije u potpunosti suha. Ukoliko primijetite da se prilikom peglanja vaša kosa pari, znači da ju niste dovoljno osušili, te nakon što ju u potpunosti posušite, možete nastaviti sa peglanjem.

Keramičke pločice na pegli sa kojima peglate kosu moraju biti čiste i održavane. Sredstva koja nanosite na kosu kako bi zaštitili kosu prije epglanja, ostaju na pegli, pa bi keramičke pločice na pegli trebali barem jednom ne tjedan počistiti vlažnom krpom, ali samo onda kada je pegla potpuno hladna.

Autor: A.Z., Foto: Valery Bareta/Shutterstock