Kako postiti

jabuka

S vremena na vrijeme treba pročistiti krv i osvježiti organizam. Prije posta potrebno je čišćenje probavnog trakta. Ostaci hrane se zadržavaju u crijevima, jer ona nisu stimulirana unošenjem nove hrane. Postiti sa crijevima prepunim ostataka je opasno jer postoji mogućnost samootrovanja.

Kada se govori o čišćenju probavnog trakta misli se na obnavljanje bakterijske flore koja u dobrom stanju treba preuzeti probavne funkcije, odstranjivanje toksina, preradu hrane i njezin prijenos putem sluzi. U tom se razdoblju preporučuju voćni sokovi i mliječni proizvodi jer obnavljaju crijevnu floru ugroženu lijekovima, namirnicama koje nisu svježe, zagađenim zrakom i vodom.

Probavni trakt uspješno ćemo pročistiti biljnim ugljenom ili aloe verom. Djeluju dubinski, pojačavaju djelovanje posta i pridonose uklanjanju toksina.

Sedam dana prije početka treba započeti sa čišćenjem probavnog trakta. Svako jutro uzmite dvije žličice biljnog ugljena ili soka od aloe vere s velikom čašom vode. Ako ne uspijete potaknuti probavu popijte veliku čašu soka od grožđa ili šljiva. Također, možete uzeti i grožđe ili šljive koje ste večer prije namočili u vodi.

Dan prije posta odlučite se za neku monodijetu, primjerice, voćnu, s voćnim sokovima, sirovim povrćem, sokovima pripravljenim od povrća ili integralna riža.Bitno je da odaberete samo jednu namirnicu. Možete jesti koliko god želite, ali nemojte pretjerivati. U slučaju kolitisa, upale debelog crijeva, najprimjereniji su sokovi.

Jedan od  načina da se započne s postom je psihološka priprema s kojom biste  trebali započeti barem sedam dana prije posta. Idealno bi bilo postiti za vrijeme praznika ili godišnjeg odmora kada smo u dodiru sa prirodom i samim sobom.

Vrijeme posta ovisi o nama samima. Neko uobičajeno vrijeme je 3 do 7 dana. Treba uzeti u obzir da su potrebna barem tri dana da tijelo počne koristiti zalihe.

Nakon buđenja treba popiti veliku čašu vode s dvije žličice biljnog ugljena ili jedan čep soka aloe vere. Pola sata nakon toga čaj od ružmarina. Prije nego što započnemo sa dnevnim aktivnostima potrebno je popiti veliku čašu soka od grožđa ili šljiva. Tijekom jutra potrebno je piti mineralnu vodu.

U podne, sok od fermentiranog povrća, preporučljivo ga je gutati s puno sline. Tijekom popodnevna potrebno je piti velike količine vode. Oko 18 sati vrijeme je za veliku šalicu kamilice. Za večeru juha od povrća, a prije spavanja šalica kamilice.

Autor: D.K., Foto: Warren Goldswain/Shutterstock