Suho pranje tepiha – 8 prirodnih i efektivnih sredstava

suho pranje tepiha
Foto: Pixabay

Jeste li ikada čuli za suho pranje tepiha?

Velika većina nas smatra da pravu toplinu doma čine i tepisi. Bilo da se oni prostiru od jednog zida do drugog ili čine samo nekoliko manjih u vašoj kući, ukrasit će dom i dati mu poseban ugođaj. No, koliko vam glavobolje može zadati njihovo čišćenje? Usisavanje, uklanjanje nečistoća i mrlja na tepihu, neki su od glavnih razloga zbog kojih tepisi spadaju u kompliciranije održavanje u kućanstvu.

Najveći problemi koji se javljaju na tepihu su: mrlje, prljavština u vlaknima tepiha i neugodan miris tepiha. Uz to, tepisi mogu biti pravi raj za prašinu i grinje, a to može predstavljati veliki problem alergičarima. Isprobali ste već sva sredstva za suho pranje tepiha ili sve tekuće verzije, a kada na tržište stigne neko novo, odmah ga kupujete? Vaše kućanstvo sigurno krasi i par primjeraka usisavača, bilo da se radi o onim običnim ili onima na vodu. I iako posjedujete sva sredstva i usisavače, tepisi se nikako ne mogu magično očistiti. Svakom od spomenutih uređaja ili sredstava nešto nedostaje kako bi bili savršeni za pranje tepiha.

Najgore je sigurno to što se kod pranja tepiha on mora smočiti i u kratkom roku osušiti u slučaju da ne želite tepih neugodnih mirisa. To je u većini slučajeva problem, posebice ako živite u stanu ili tepih morate oprati usred zime kada je njegovo sušenje otežano. No, i tada postoji rješenje! Suho pranje tepiha idealno je za pranje i čišćenje tepiha tijekom svih godišnjih doba jer se tepih ne mora namočiti vodom i može u kratkom vremenu ponovo biti čist i spreman za upotrebu.

Ne morate posezati za sredstvima za čišćenje iz trgovina, čije su cijene ponekad i iznad prosječno visoke. U nastavku saznajte kako uz samo nekoliko sastojaka možete sami pripremiti sredstvo za suho pranje tepiha koje će u tren i učinkovito očistiti vaše tepihe.

Najbolje sredstvo za pranje tepiha

suho pranje tepiha
Foto: Shutterstock

Prije bilo kakvog uklanjanja mrlja ili nečistoća, tepih je potrebno dobro usisati. Preporučuje se usisavanje tepiha svaki drugi dan jer u protivnom riskirate da se na tepihu nakupi previše nečistoća koje je kasnije teško ukloniti. Pročitajte kako možete kod kuće pripremiti najbolje sredstvo za suho pranje tepiha te učinkovito, jeftino i brzo ukloniti mrlje s tepiha.

1. Čišćenje tepiha mineralnom vodom

Vjerojatno svako kućanstvo ima poneku zalihu mineralne vode. A i ako nema, ona se lako može nabaviti u bilo kojoj trgovini. Mineralna voda je vrlo učinkovita za skidanje mrlja s tepiha, ali i svih ostalih tkanina poput primjerice kauča.

Ako vam se dogodi da vam na tepih padne hrana ili koja kapljica soka i vina, odmah prelijte mrlju mineralnom vodom. Tako ćete tepih lakše očistiti. Mineralna voda je jeftina, a učinkovita. Natopljena na tepih uklonit će i najtvrdokornije mrlje.

2. Suho pranje tepiha praškom za pecivo

Da biste uklonili mrlje koje su nastale od vaših kućnih ljubimaca, pri ruci neka vam uvijek bude prašak za pecivo. Pomiješajte ga s malo vode i tom pastom dobro istrljajte tepih. Mrlje će u tren nestati.

3. Čišćenje tepiha sapunom

Uzmite prirodni sapun bez kemikalija te ga sameljite. Kada ste dobili količinu za barem tri žlice, pomiješajte ga s 310 grama krumpirovog brašna. Smjesu stavite na tepih te uz pomoć tvrde četke dobro istrljajte. Nakon što ste mrlju uklonili, tepih ponovo usišite.

Izbjegavajte korištenje sapuna s kemikalijama jer bi takvo sredstvo za suho pranje tepiha na sebe moglo zapravo privući još više prljavštine.

4. Smjesa za uklanjanje mrlja s tepiha

Sljedeće sredstvo za suho pranje tepiha potrebno je pripremiti u nešto vlažnijem obliku. U jednoj litri vode potrebno je pomiješati istu količinu tekućeg amonijaka i piljevine. Piljevina će upiti vodu i amonijak i dobit ćete smjesu za suho pranje tepiha. Dobro istrljajte tepih te ga usišite.

Foto: Unsplash/Precious Plastic Melbourne

5. Suho pranje tepiha sodom bikarbonom

Vrlo učinkovita u kućanstvu, a i kod čišćenje tepiha je nezaobilazna soda bikarbona. Njezin učinak može se poboljšati eteričnim uljima. Pomiješajte sodu s eteričnim uljima po vašoj želji te sve stavite u plastičnu vrećicu.  U pola šalice sode bikarbone dodajte 20 kapi eteričnog ulja.

Ostavite da tako odstoji jedan dan, a nakon toga smjesu nanesite na tepih. Ostavite da djeluje pola sata te nakon toga pošpricajte vodom i dobro istrljajte, a smjesu odstranite usisavačem.

suho pranje tepiha
Foto: Shutterstock

Kod čišćenja tepiha sodom bikarbonom, morate paziti na vlagu. Kod velike vlage, soda bikarbona se može uvući duboko u vlakna i tako napraviti štetu. Stoga, najbolje je izbjegavati čišćenje tepiha sodom bikarbonom za vrijeme vlažnih dana. Tada se preporučuje tepih očistiti alkoholnim octom.

6. Čišćenje tepiha alkoholnim octom

Dovoljno je pošpricati manju količinu alkoholnog octa i vode po tepihu i lagano istrljati mrlju. Da biste pripremili otopinu u tri mjerice vode, dodajte jednu mjericu alkoholnog octa.

Alkoholni ocat uklonit će i mrlju i neugodne mirise. Ipak, i ovdje je potreban oprez. Ovisno o jačini alkoholnog octa, on može nagristi osjetljiva vlakna tepiha i oštetiti ih. Stoga, prije bilo kakve primjene, isprobajte alkoholni ocat na manjoj površini tepiha.

7. Otopina za čišćenje tepiha

Uzmite bocu s raspršivačem pa u nju ulijte 600 mililitara vode, četiri žlice bijelog octa, dvije žličice tekućeg sapuna, pet žlica iscijeđenog limunovog soka, pet kapi eteričnog ulja naranče i jednu žlicu sode bikarbone.

Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali pa dobivenom tekućinom poprskajte tepih. Pričekajte pola sata, a nakon toga, tepih dobro usišite. Sve će nečistoće nestati, a tepih će ugodno mirisati.

8. Suho sredstvo protiv neugodnih mirisa

Želite li ukloniti nečistoću s tepiha i podariti mu ugodan i osvježavajući miris, trebat će vam samo dva sastojka, boraks i eterično ulje lavande. U jednu šalicu boraksa, dodajte 16 kapi eteričnog ulja lavande pa dobivenom smjesom istrljajte tepih. Boraks će ukloniti sve nečistoće, a lavanda će mu dati osvježavajući i ugodni miris.

Pogledajte u nastavku video te saznajte još neke ideje za suho čišćenje tepiha!

Bez obzira na navedene savjete, imajte na umu to da biste jednom godišnje tepih trebali strojno ili dubinski očistiti i usisati. Održavajte tepihe što češćim usisavanjem. Tako će se nakupljati manje prljavštine, a ako se i pojavi neka mrlja, lakše ćete je ukloniti ako će biti manje prašine na tepisima. Izbjegavajte hodati po tepihu u cipelama jer će tada i pojava raznih mrlja i nečistoća biti veća.

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.