Kako pomoći izbirljivom djetetu pri jelu

dijete jede povrće
Dijete jede povrće, Foto: matka_Wariatka/Shutterstock

Djeca mogu ponekad biti izbirljiva što se tiče nekih vrsta jela. Neki znaju odbijati jesti previše mesa, neki odbijaju povrće, a neki vole samo jesti slatkiše. Ako vam je dijete izbirljivo morate prije svega imati strpljenja i pokušat objasniti zašto mora jesti raznoliku hranu. Nemojte gubiti strpljenje, jer trebate biti svjesni kako vaše dijete još uvijek ne zna što znači voće, a što povrće.

1. Jedite zajedno kao obitelj i neka djeca gledaju kako kušate nove vrste hrane (čak i ako vam se čini da vam se neće svidjeti). Djeca često kopiraju navike u prehrani svojih roditelja, pa ako se vama nešto ne sviđa, nije fer očekivati da će djeca željeti to jesti. I suprotno je također točno – dječja osjetila okusa su senzitivnija nego kod odraslih, pa ako vi nešto volite ne znači da će i oni.

2. Uključite djecu u pisanje liste za kupovinu, te u pripremu obroka. Ovo može biti zabavan način kako djecu naučiti praktične vještine, dok im dajete neki oblik prava da izraze kakvu hranu žele vidjeti na svome tanjuru.

3. Odustanite od prepiranja. Kada vaš “grozni” dvogodišnjak prekriži ruke i kaže, “NE!” za određenu vrstu hrane, nemojte dopustiti da vas to uzruja. To je jedan od načina kako djeca pokazuju neovisnost. Slijedeći put, pokušajte mu ponuditi dvije vrste hrane da bi imalo priliku odlučiti se što želi jesti umjesto odlučiti ne jesti uopće.

4. Nemojte pripremati bez masnoće. Masnoća u hranu unosi okus i zaista popravlja već postojeći okus. U razumnim količinama, neće djecu učiniti debljima, već će im dati energiju i pomoći u rastu njihova mozga. Dodavanje sira, ili maslaca na skuhano povrće i umak na salati zapravo pomaže njihovim tijelima da upiju potrebne sastojke.

5. Neka su djeca prirodno sumnjiva prema novim stvarima, uključujući hranu. Ako nastavite uvoditi nepoznate sastojke u vaše obiteljske redovite obroke bez prisiljavanja djeteta da ih jede, s vremenom će se on, ili ona osjećati ugodnije i imati više želje isprobati. Nemojte se uzrujavati ako vaše dijete pojede sve osim nove hrane – i sama ponuda dovoljno pomaže.

6. Vjerujte osjećaju svog djeteta za glad i sitost. Djeca imaju male želuce i moraju jesti manje količine u više puta nego odrasli. Nikada ne prisiljavajte dijete da pojede sve što mu je na tanjuru, jer apetit se mijenja kako dijete raste, a ponekad djeca zaista trebaju manju količinu hrane nego u ranijoj fazi.

Poslužite im manje porcije u početku i omogućite im dodatak ako su još gladni. Velika količina na tanjuru može biti previše za dijete i odgovoriti ih od isprobavanja nove hrane, posebno ako misle da moraju sve pojesti.

7. Izbjegavajte podmićivanje sa desertom. To će samo učiniti da se desert čini boljim izborom, a ostala hrana groznom.

8. Kupujte i poslužujte hranu sa pojačanim hranjivim sastojcima, kao i onu hranu koja prirodno ima više sastojaka (na primjer 100-postotni voćni sok umjesto voćnog punča), pa ćete osjećati pouzdanje da kada vaša djeca jedu, imaju koristi od onoga što su pojeli.

9. Nitko ne voli jesti baš sve. Izloženost različitoj hrani bez pritiska je najbolji način kako pomoći djetetu da pronađe hranu punu potrebnih sastojaka koja mu se najviše sviđa. Zato se vraćaju kući nakon večere kod prijatelja puni oduševljenja o jelu koje kod kuće ne bi ni pogledali.

10. I na kraju, ako je vrijeme obroka postalo stresno za vašu obitelj iz bilo kojeg razloga, bit će teško za djecu da se pravilno hrane. Promjene u načinu prehrane ponekad su odraz stresa, ili straha.

U tim slučajevima, savjetovanje i pažljivo praćenje tijekom obroka možda će biti neophodno. Konzultirajte se sa pedijatrom za savjet. Zdrav odnos prema hrani je jedan od najboljih darova koje možete dati svom djetetu, mnogo važniji od hrane koju žele, ili ne žele jesti.

Foto: matka_Wariatka/Shutterstock