Kako postići da djeca jedu povrće

djeca jedu povrće
Djeca jedu povrće, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Evo zajedničke borbe koju većina mama mora proći kad-tad: navesti djecu da pojedu povrće. Većina djece odmahnut će glavom i frknuti nosićem samo na pogled u nešto zeleno. Pa, kako provesti ideju za povrćem u prehrani? Evo nekih zabavnih i jednostavnih načina kako navesti djecu da pojedu povrće. Nemojte biti lijeni nego se informirajte, jer se radi za dobro vašeg djeteta.

Zabavna prezentacija

Djeca vole zabavu i šaroliku hranu. Narežite nekoliko štapića mrkve, krugova krastavca, sitnih rajčica, i kriški paprike i sve ih poslažite na tanjur. Možete načiniti lice koristeći krugove krastavca za oči, štapiće mrkve za obrve, sitne rajčice za nos i usta, a kriškama paprike oblikovati lice. Poslužite sa umakom i kockicama kruha sa strane.

Stvorite rutinu

Pokušajte poslužiti barem jednu vrstu povrća sa svakim obrokom koji jede vaše dijete. Možete izmjenjivati razne salate i skuhano, ili sirovo povrće, ali uvijek poslužite barem jedno uz svaki obrok. Vaše dijete ih isprva možda neće pojesti, ali kada vide da je povrće standardni dio obroka moguće je da će ga pokušati pojesti.

Postavite dobar primjer

Pokažite svojoj djeci kako je povrće ukusno puneći svoj tanjur upravo time.

Postanite kreativni

OK, ovo je pomalo lukavo, ali djeluje! Većina djece voli špagete, pa stavite nekoliko komada povrća (npr. brokulu, cvjetaču, paprike) u rezač hrane i sameljite ih. Dodajte tu mješavinu u umak za špagete da bi nastalo vrlo hranjivo jelo.

Ali potrudite se da ne pretjerate i stavite previše povrća, jer bi moglo promijeniti okus umaka. Trik je u tome da počnete polako i postupno povećavati količinu povrća kako se paleta okusa kod vaše djece mijenja.

Povrtni muffini

Dodajte sitno naribanu mrkvu, ili tikvicu u svoj standardni recept za muffine. Muffini od banane i mrkve su ukusni, a također i muffini od tikvice sa čokoladnim čipsima. Također možete napraviti muffine od bundeve, ili čak pitu od bundeve. Ovo je odličan način kako djeci dati ukusnu poslasticu, a postići da pojedu dobru količinu povrća.

Pravilo jednog zalogaja

U našoj kući imamo pravilo. Čak i ako djeca ne vole izgled povrća moraju pojesti barem jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ga ne moraju pojesti. Ovo poništava mnoge svađe oko prehrane tijekom obroka, a većinu vremena djeci će se svidjeti hrana nakon što je kušaju. Pokušajte, mogli biste biti ugodno iznenađeni koliko različite hrane vaša djeca zapravo žele pojesti.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock