Kako piti manje alkohola

Društvo pije koktele, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Rijetki su oni koji barem jednom nisu probali alkohol, a dobar dio europske populacije redovito pije, i to količine koje štetno djeluju na zdravlje. Znanstvenici su istraživanjem došli do zaključka kako je optimalna količina alkohola kojom nećemo ugroziti zdravlje pet grama dnevno, što je četvrtina krigle piva ili manje od pola čaše vina.

U društvu može biti teško držati se bilo kakvih ograničenja, ali postoje strategije koje mogu pomoći u smanjenju unosa alkohola.

Pijte sporije

Osnovno pravilo je da pijete polako. Također, nemojte piti na prazan želudac. Jedite hranu dok pijete. Ako želite izbjeći pijanstvo, pijte samo jedno alkoholno piće unutar sat vremena.

Postavite granicu

Odredite koliko ćete dnevno ili tjedno popiti. To može biti jedno ili maksimalno dva pića dnevno. Više od toga ne biste trebali. Također bi bilo dobro da stavite na papir razloge zbog kojih želite manje piti, tako da se možete podsjetiti kad dođete u iskušenje.

Ne držite alkohol kod kuće

Za neke ljude je ova odluka veoma teška. No, nakon par tjedana postat će vam posve normalno da nemate alkohola u kući. Jer ako vam nije nadohvat ruke, manja je vjerojatnost da ćete piti.

Započnite vježbati

Redovito bavljenje sportskim aktivnostima unijet će dramatičnu promjenu u vaš život i zaokupit će vam misli. Bavite se nekom aktivnošću barem tri puta tjedno. Odaberite ono što će vas najviše poticati – teretana, nogomet, trčanje, plivanje ili nešto sasvim drugo.

Pripazite na iskušenja

Ako se trudite smanjiti unos alkohola, izbjegavajte situacije, mjesta i ljude uz koje znate da ćete doći u iskušenje za konzumacijom alkohola. Unaprijed planirajte što ćete učiniti kako biste izbjegli iskušenje. Potrudite se ne posezati za alkoholom kad ste uznemireni, ljuti ili imate loš dan.

Autor: A.V., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock