Kako nastaviti dalje nakon razvoda braka

razvod braka
Razvod braka, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Stopa razvoda braka u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, u stalnom je porastu. Razvod braka nikada nije jednostavan i treba dosta vremena za oporavljanje i prihvaćanje statusa samca. Bračni partner je bio osoba s kojom smo planirali budućnost, a nakon razvoda moramo početi ispočetka, uspostaviti mentalnu ravnotežu i ponovno pronaći sebe.

Jako je važno da nakon razvoda date sebi vremena i postanete svjesni toga da prolazite kroz jako teško i emocionalno zahtjevno razdoblje života te da ne postoje nikakva brza rješenja. Razvod braka uzrokuje strašan stres koji po svojoj jačini spada među najveće životne stresove i uzrokuje užasnu patnju, ali dobra vijest je da se većina ipak može uspješno nositi s njim te da je moguće nakon razvoda ostvariti kvalitetan, sretan i uspješan ljubavni odnos.

Naravno, takvo nešto se neće dogoditi preko noći i prvo je potrebno poduzeti određene korake.

Prihvatite neizbježno

Dobar razvod bolji je od lošeg braka i ponekad je jedina mogućnost koju supružnici imaju na raspolaganju ako u budućnosti žele imati sretan život. Dakako, onima koji prvi odluče poduzeti nešto po tom pitanju, odnosno zatražiti razvod, u svakom je slučaju lakše jer su imali vremena analizirati i prihvatiti novonastalu situaciju pa im je samim time lakše zatvoriti to poglavlje života. Iako to na prvu može izgledati bešćutno, istina je da im više nije stalo kao ranije, a ostajanje u braku iz pogrešnih razloga nije dobro.

Oslobodite se straha

Iako ne treba žuriti sa započinjanjem nove veze nakon razvoda, isto tako nije dobro biti predugo povučen, zatvoren u sebe i odbijati izlaske, druženja i upoznavanje novih ljudi. Najvažnije je učiti iz vlastitih pogrešaka, a nakon što date sebi vremena, prođete kroz sve faze žalovanja i naviknete se na novonastalu situaciju, vrijeme je za upoznavanje drugih ljudi.

Ne spominjite bivšeg partnera

Kada izgubimo osobu koju smo neizmjerno voljeli, u pravilu pamtimo samo lijepe trenutke koje smo s njom doživjeli. Međutim, takvo razmišljanje nije dobro za naše psihičko stanje, a još je gore ako o bivšem partneru pričate i drugim ljudima.

I ono najvažnije, prije nego što zavolite nekog drugog, zavolite sami sebe. Pobrinite se da budete zadovoljni sobom jer će se to definitivno primijetiti na vama i zračit ćete pozitivnošću, a samim tim ćete privlačiti i druge pozitivne ljude.

Autor: A.V., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock