Kako ojačati imunitet u četrdesetoj

jačanje imuniteta

Da nemamo obrambeni sustav, većina nas bi neprestano obolijevala zbog brojnih mikroorganizama u našem organizmu. Kako bi nas obranio od raznih napadača, naš imunosni sustav aktivan je danju i noću. Da bi preživjeli sezonu gripa, prehlada i želučanih viroza, moramo osnažiti svoj imunosni sustav.

Samo kada je imunosni sustav ojačan, može nas štititi od raznih virusa koji nas okružuju. Ukoliko vas više nego inače napadaju viroza ili prehlada, za to postoji valjani razlog. Možda ste već ušli u četrdesetu, u četrdesetoj godini imunitet počinje slabljeti, a to je dio procesa starenja. S godinama slabi obrana organizma, a imunitet je usko vezan za našu prehranu, razinu stresa kojoj smo izloženi i načinu života.

Imunosni sustav možete ojačati konzumiranjem namirnica koje sadrže puno vitamina E i C. Jednako tako u organizam treba unijeti dovoljnu količinu proteina i antioksidansa. Njih ćete pronaći u svježem povrću, voću i mlijeku. Ukoliko ćete konzumirati ove namirnice u dovoljnoj količini, možete zaštititi svoje zdravlje.

Ako vam je imunosni sustav oslabljen, možete sami poduzeti korake kako bi ga osnažili. Svaki čovjek posjeduje dva imunosna sustava, a to su stečeni i urođeni imunosni sustav. Kada se dogodi da jedan od ta dva imuniteta oslabi, rizik od bolesti je povećan.

Svoje zdravlje možete osigurati uz pomoć zdravih namirnica, kao što su jogurt, gljive, špinat, šipak, batat i brazilski oraščić. Konzumirajući dovoljne količine ovih namirnica, vaš imunosni sustav bit će zaštićen.

Jogurt bi trebali jesti barem jednom dnevno, a kombinirati ga možete sa suhim šljivama. Gljive dodajte umacima, gulašima, te pirjanom mesu ili povrću. Špinat skuhajte pa pomiješajte s maslinovim uljem i češnjakom, a možete ga dodati i u juhu.

Svaki dan popijte jednu čašu soka od šipka. Zamijenite krumpir bataom i konzumirajte ga kuhanog, pečenog ili u obliku pirea. Pojedite jedan brazilski oraščić dnevno jer će i male količine biti dovoljne za podizanje zdravog selena u krvi.

Autor: A.Z.,Foto: Warren Goldswain/Shutterstock