Kako napraviti kokosovo ulje

kako napraviti kokosovo ulje

Kosovo je ulje bogato zasićenim masnim kiselinama zbog čega predstavlja vrlo ljekovitu prehrambenu namirnicu. Ubacivanjem kokosovog ulja sigurno ne možete pogriješiti, pa je dobro znati kako napraviti kokosovo ulje.

Više se puta moglo čuti kako je kokosovo ulje dobro za zdravlje, pa nije čudno što mnogi žele naučiti kako ga napraviti. Jasno je da ne postoji bolje od proizvoda napravljenih prema domaćoj recepturi.

Jedan od najstarijih načina proizvodnje čistog kokosovog ulja je fermentacija koja se može koristit kod pripreme domaćeg ulja. U fermentaciji se podrazumijeva izrada kokosovog mlijeka od unutrašnjosti zrelih i svježih kokosa.

Unutrašnjost kokosa se fermentira nekoliko dana nakon čega se u posude odvajaju tri sloja, kokosova skuta, kokosovo ulje, ugrušano mlijeko i kokosova voda. Prilikom izrade voda kaplje na dno, a ulje ostaje u sredini pa se odvaja od mlijeka koje se nalazi na vrhu.

Postoje i loše strane ove metode, a svaka se svodi na nemogućnost kontroliranja razine fermentacije zbog čega na kraju zna biti različit sastav i različit okus ulja.

Kako bi napravili ulje postupkom fermentacije potrebno je pripremiti kokosovo mlijeko koristeći samo zrele i svježe kokosove orahe. Iz oraha se prvo treba iscijediti prirodni sok, nakon čega se orah prepolovi i iz njegove unutrašnjosti se ogule meki dijelovi.

Potrebno je provjeriti i postoji li tragova kore ili žute plijesni u njemu. Ako postoji potrebno ih je ukloniti, a kokosova pulpa treba biti čisto bijela.

Prirodni sok je zatim potrebno stopiti s pulpom u glatku smjesu, a to se radi uz pomoć blendera. U smjesu se dodaju dvije šalice kipuće vode, pa se uz pomoć gaze ili sita smjesa procijedi. Potrebno je snažno pritisnuti kako bi se sva tekućina istisnula.

Kada se ukloni sva tekućina na stranu se postavlja sito s komadićima kokosa, a komadiće kokosa možete osušiti i koristiti kao domaće kokosovo brašno ili ih možete koristiti u receptima za kolače.

Tekućina koja ostaje od cijeđenja je kokosovo mlijeko koje je sada spremno za fermentaciju. Mlijeko je potrebno držati dva dana na temperaturi od 40 stupnjeva, a kako će se odvijati fermentacija na dnu će se taložiti voda dok će se na vrhu stvarati skuta. Tanki sloj kokosovog ulja će nastati između ta dva sloja.

Ulje je potrebno izdvojiti, što je zapravo najteži dio postupka. A jedan od najjednostavnijih načina izdvajanja je zamrzavanje kompletne smjese, za što je potrebno 4 sata sve dok se ulje i skuta ne stvrdnu. Vodi je potrebno duže kako bi se sledila, ali nakon toga će ju biti lakše odvojiti.

Autor: A.Z., Foto: Robert Wetzlmayr/Wikimedia