Kokosovo mlijeko

kokosovo mlijeko

Kokosov orah, njegovo meso i mlijeko imaju bogat okus i miris, a i iznimno su hranjivi. Konzumirajte ga za doručak uz zobene pahuljice ili ga ubacite u zdravi smoothie. Kokos štiti i liječi od mnogih bolesti. Poboljšava imunitet i obrambene mehanizme. Kupite kokosovo mlijeko u prodavaonicama zdrave hrane ili ga možete pripremiti kod kuće.

Sadrži brojne vitamine i minerale i to od vitamina najaviše C i B3, a od minerala mangana, magnezija, kalija i fosfora. Ono nema kolesterola.

Kokosovo mlijeko nije bogato kalcijem niti bjelančevinama. Izrazito je kalorično, jedna šalica mlijeka sadrži čak 450 kalorija i 50 grama masti pa birajte one niskokalorične varijante.

Iako sadrži jako puno zasićenih masnih kiselina, on ih taloži u energiju, a ne u masne naslage pa tako može pomoći i kod održavanja idealne tjelesne težine. Pola masnih kiselina otpada na laurinsku kiselinu koja je jako ljekovita. Ima antivirusna, antibakterijska i antimikrobna svojstva što znači da podiže naš imunitet.

Odlična je zamjena za sve one koji iz nekog razloga ne podnose kravlje mlijeko. Namirnica je neživotinjskog podrijetla i idealna je za vegane. Ako ste alergični na mlijeko ili ne podnosite laktozu, birajte ovo mlijeko! Ne sadrži soju, orašaste plodove, alergene ni gluten.

Konzumiranjem kokosovog mlijeka smanjit ćete upale grla i čireve u želucu. Često se pronalazi u proizvodima za njegu kože jer hidratizira kožu i ublažava simptome osipa, akni ili lišajeva. Koristi se i u raznim kupkama jer hrani kožu čineći je mekom, a možemo ga naći i u proizvodima za njegu kose.

Znate li da uz malo truda možete dobiti i ukusno kokosovo mlijeko kod kuće?

Kokosovo mlijeko dosta je skupo, a i teže se pronalazi u prodavaonicama zdrave hrane. Za razliku od kokosovog brašna. A za izradu mlijeka je kokosovo brašno ključna namirnica. Pa ga možete tako i lako napraviti.

Kokosovo mlijeko izrađuje se tako da izmjerite šalicu brašna i dodate je 2 i pol šalice vruće vode, ali ne kipuće. Nakon toga smjesu stavite u blender i dobro izmiksajte. Procijedite ga kroz gazu i dodajte nešto što će ga malo zasladiti. Po želji, možete dodati malo meda, ekstrakt vanilije ili ječmeni slad.

Dobro je znati da kokosova voda i mlijeko nisu isto. Kokosovu vodu dobijemo čim razdijelimo orah i ona je prirodno u njemu dok mlijeko dobijemo iz njegovog brašna tj. ploda. Ovaj čudesni orah liječi tijelo i štiti ga od brojnih bolesti.

Autor: M.L., Foto: Malibu Drink 4/Shutterstock