Kako napraviti domaći sapun

domaći sapun
Domaći sapun, Foto: Shawn Hempel/Shutterstock

Sapun je preparat napravljen u svrhe čišćenja, uklanjanja mrlja, nečistoća i neugodnih mirisa. Nekada se koristio isključivo za pranje tijela, dok su danas tu ulogu preuzeli različiti gelovi za tuširanje i losioni. Umjesto toga, sapun sada najčešće koristimo za pranje ruku.

Industrijski proizvedeni sapuni uglavnom sadrže umjetna bojila, konzervanse zbog duljeg roka trajanja i ostale štetne sastojke koji nisu nimalo zdravi. Domaći sapuni zasigurno su bolji izbor, ali mnogi ljudi ih i dalje ne rade sami. Jednostavnije je kupiti gotov sapun. Možda jest jednostavnije, ali nije zdravije.

Donosimo vam par savjeta kako da samo u nekoliko koraka napravite svoj sapun. I to kod kuće. Prva stvar koja je potrebna prije samog slaganja jest odgovarajući kalup. Želite li napraviti više sapuna, uzmite veći kalup, dok će vam za jedan biti dovoljan najmanji koji imate. Najbolje ga je obložiti papirom kako se sapun ne bi uhvatio za dno.

Nakon toga, u kalup se ulije mješavina destilirane vode i sode bikarbone. Nju je potrebno prethodno dobro promiješati kako bi bila ravnomjerna. Miješajte povremeno i zatim ostavite nekoliko minuta da se smjesa ohladi. U smjesu zatim dodajte zagrijano suncokretovo ulje, ali obavezno pripazite da nije prevruće.

Kod pripreme su vam potrebne rukavice, stoga radije miješajte štapnim mikserom nego uobičajenim. Naime, bit će vam mnogo lakše. Počnite polako dodavati eterična ulja i mirise koje god želite. To ovisi samo o vašem ukusu i mirisima koji vam odgovaraju. Najčešće se dodaje limunov ili narančin sok, vanilija, lavanda ili maslinovo ulje. Svaki od njih ima specifičan miris, ali i boju pa završni izgled sapuna ovisi upravo o dodacima koje namjeravati staviti. Kod dodataka ne možete pogriješiti.

Dobivenu smjesu ostavite dan, dva u hladnjaku, a nakon toga spremna je za rezanje. Sapune zatim možete sušiti i do mjesec dana, ali to nije potrebno.

D.Š. Foto: Shawn Hempel/Shutterstock