Kako obnoviti kosu oštećenu klorom

Oštećena kosa, Foto: Suzanne Tucker/Shutterstock

Bazeni su idealno mjesto za osvježenje na visokim ljetnim temperaturama, ali u njima se nalazi klor koji može napraviti ozbiljnu štetu našoj kosi i koži. Klor uklanja prirodna ulja s kože i kose te ih ostavlja suhima, ali to ne znači da moramo izbjegavati kupanje u bazenima. Prije odlaska na bazen možemo učiniti neke stvari kako bismo spriječili oštećenje.

Najjednostavniji način da zaštitimo kosu od oštećenja koje može uzrokovati klor je namakanje u slatkoj vodi prije ulaska u bazen. Također, možemo nanijeti na kosu malo regeneratora koji se ne ispire. Nemojte zanemariti ovaj savjet jer česta izloženost kloriranoj vodi može učiniti kosu vrlo grubom i uzrokovati njeno pucanje.

Ako niste poduzimali ništa da zaštitite kosu od utjecaja klora i šteta je već učinjena, možete isprobati sljedeću njegujuću masku za kosu.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove maske su jedno jaje, jedan svježi krastavac i maslinovo ulje.

U staklenu zdjelu dodajte jaje i 6 žlica maslinovog ulja pa dobro izmiješajte. Krastavac ogulite, ispasirajte dok ne postane glatka smjesa pa pomiješajte s ostatkom smjese tako da se sve dobro spoji.  Pripremljenu masku umasirajte u kosu počevši od korijena pa prema krajevima, sve dok vam kosa nije sasvim pokrivena. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, a zatim temeljito isperite toplom vodom dok ne uklonite sve ostatke maske.

Ovu masku možete koristiti jednom mjesečno tijekom cijele godine.

Za dodatnu dubinsku njegu možete koristiti i kokosovo ili bademovo ulje. Dovoljno je da ih samo nježno umasirate u kosu prije pranja i ostavite da djeluju 30 minuta.

Autor: A.V., Foto: Suzanne Tucker/Shutterstock