Kako liječiti alergiju

kako izbjeci alergije

Alergije napadaju ljude u raznim oblicima, uključujući peludnu groznicu, astmu, ekcem te urtikariju (također poznata kao koprivnjača). Alergija izbija kad tijelo reagira na tvar ili tvari na koje je osjetljivo. Te se tvari nazivaju antigeni i njih najčešće udišemo u pluća, unosimo u organizam putem hrane ili tjelesnim kontaktom.

Tijelo se protiv njih brani proizvodnjom tvari poznatih kao antitijela, a “borba” između antigena i antitijela potiče lučenje određenih spojeva, uključujući histamin, iz okolnih stanica. Upravo je histamin taj koji zajedno s ostalim spojevima uzrokuje alergijske reakcije – odatle i naziv antihistaminici za neke lijekove koji se najčešće upotrebljavaju za suzbijanje alergija.

Antigeni koji najčešće uzrokuju reakcije uključuju pelud, životinjsku dlaku i perut, grinje iz kućne prašine te produžuju listu prehrambenih proizvoda: konzumne boje i aditive, školjkaše, jaja, čokoladu, sir i mnoge druge. Simptomi koje uzrokuju uključuju kožni osip, curenje nosa, suzenje očiju, kihanje, svrbež, plikove (pojedinačne ili u skupinama), poteškoće disanja, natečenost očiju, usana ili jezika te pojavu kvržica na koži.

Osobe koje imaju teške napadaje alergija, a možda čak i ne znaju njezin izvor, liječnik često može uspješno liječiti. Liječničkim pretragama otkriva se njihov uzrok. Mogu se propisati lijekovi, pa čak i injekcije.

Međutim, najbolji je lijek izbjeći uzrok alergije. Ako je to životinjska dlaka, nastojte izbjegavati kontakt s psima i mačkama. Liječnik uzrok može otkriti u grinjama iz kućne prašine koje vrebaju u prekrivačima kreveta, vlaknima madraca te perju jastuka i jorgana. U tom slučaju lijek bi bio prijeći na jastuke i jorgane od poliestera, krevet presvući plastičnim prekrivačem te svakodnevno usisavati postelju.

Redovito “vlažno brisanje prašine” navlaženom krpom u spavaćoj sobi također pomaže smanjenju količine prašine. Antihistaminski lijekovi često ublažavaju peludnu groznicu i osipe: primjerice, već jedna tableta može ublažiti osipom uzrokovan svrbež u roku od jednog sata. No neki antihistaminici kao nuspojavu mogu imati pospanost, a tako da ih ne biste trebali uzimati ako vozite ili rukujete strojevima.

Za većinu antihistaminika – dostupnih u obliku tableta, krema, kapi za nos, kapi za oči, sirupa i eliksira – nije potreban liječnički recept.

Oni koji pate od pate od astme i peludne groznice mogu koristiti preventivan lijek koji se zove natrijev kromoglikat. On može spriječiti napadaj, ali ne djeluje kod većine razvijene alergije. Lijek je dostupan na liječnički recept u obliku kapi za oči, spreja za nos ili praška za inhaliranje.

Astmatičari trenutačno olakšanje dobiju od bronhijalnih dilatatora. Njih se uštrcava u nos ili udiše u obliku spreja kroz usta, a djeluju proširivanjem bronhijalnih cjevčica. Redovito liječenje drugim inhalatorima, koji sadrže kortizon, pomaže u sprječavanju daljnjeg razvoja respiratornih alergija te smanjuje otečenost i upalu dišnih putova. Za većinu bronhijalnih dilatatora i svih kortizonskih lijekova potreban je liječnički recept.

Autor:S.G., Foto:Wavebreakmedia/Shutterstock