Koju hranu izbjegavati kod žgaravice

Žgaravica, Foto: Ken Tannenbaum/Shutterstock

Jeste li znali da žgaravica uglavnom dolazi od masne hrane, koje se ponekad tako teško odreći. Osim masne hrane tu su slana i kisela hrana, zatim alkohol, prebrzo gutanje hrane i naravno prejedanje.

Tijekom gutanja hrane i tekućine, stezanje mišića u grlo potiskuje ih dalje. Međutim ako se donji dio jednjaka, a pritom se misli na kružni mišić, otvara prečesto ili previše, želučana kiselina može naglo doći do jednjaka što zapravo uzrokuje osjet žarenja.

Puno opasnijom smatra se kronična žgaravica poznatija kao GERB. Problem ne leži samo u tome što je bolna nego i zbog učestalog vraćanja kiseline u jednjak zbog čega postoji opasnost od stvaranja ožiljastog tkiva, koje čak može uzrokovati oštećenje, pa čak i rak jednjaka.

Potrebno je znati kako se žgaravica može uvelike ublažiti te isto tako i spriječiti. Da biste uspjeli morate prije svega znati koje to namirnice treba u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane. Dakle morate se odreći namirnica koje su vam dosada predstavljale osnovu obroka.

Kisele namirnice su visoko na popisu. Tu se prije svega misli na umake od rajčice i ostale kisele namirnice. Limun i limetu možemo izostaviti, no nikako nije dobro konzumirati ih u obliku limunade zbog šećera koji može poslužiti kao hrana bakterijama koje nastaju u probavnom traktu.

Masna hrana ne samo da uzrokuje žgaravicu nego pogoduje i drugim bolestima. Naime upravo je takva vrsta hrane jedan od ključnih faktora kako bi se razvio spomenuti GERB, odnosno kronična žgaravica. Zašto je tome tako?

Pokazalo se da jedna konzumacija kikirikija uzrokuje oslobađanje hormona poznatijeg kao kolecistokinin koji omogućava želučanoj kiselini paljenje jednjaka. Postoji rješnje. Ako ikako možete pokušajte masno meso zamijeniti ribom, poznatoj po tome što djeluje protuupalno.

Nažalost za sve ljubitelje mliječnih proizvoda slijedi loša vijest. U slučaju da niste znali, oni su isto tako jedan od uzročnika žgaravice, a poznato je da produžuju zadržavanje kiseline na sluznici jednjaka. Ako se ne možete odreći mliječnih proizvoda, tada koristite one koji sadrže manje masnoće.

Kava, čokolada i naravno alkohol isto tako doprinose jačanju žgaravice s tim da za kavu to još nije u potpunosti dokazano. Pepermint isto tako može biti opasan za vaš želudac, jer mentol uzrokuje otpuštanje donjeg ezofagenalnog sfinktera.

Foto: Ken Tannenbaum/Shutterstock