Kako napraviti cvjetni aranžman

aranziranje cvijeca

Materijal koji vam je potreban uključuje posude raznih oblika i veličina, žičanu mrežu od 50 mm, igličasti držač ili ježić, plastelin ili cvjećarska glina te blokovi posebnog poroznog materijala koji možete nabaviti u cvjećarnicama.

Mreža se reže na potrebnu veličinu i savija na dno posude kako bi držala stabljike pod raznim kutevima. Stabljike također možete utisnuti na igličast držač, koji je na dno posude pričvršćen komadićem plastelina ili cvjećarske gline.

Porozan blok (osobito pogodan za držanje cvijeća u plitkim posudama) trebate namočiti prije uporabe i održavati ga vlažnim. Također ga trebate čuvati u plastičnoj vrećici kad nije u upotrebi kako bi zadržao vlažnost jer teže upija vodu drugi put.

Kako biste blok namjestili u posudi i zadržali u željenom položaju, zalijepite ga posebnom samoljepljivom trakom koju možete nabaviti u cvjećarnicama, ili ga jednostavno možete nabosti na igličast držač. Oaza nije prikladna za vrlo mekane stabljike.

Prije no što počnete slagati cvjetni aranžman, uzmite u obzir uređenje prostorije, položaj gdje će se aranžman nalaziti, osnovni oblik i razmjer koji želite postići te cvijeće koje imate na raspolaganju. Ako upotrebljavate krupne cvjetovepoput ruža ili krizantema, možete odabrati kompaktan oblik, ovalni ili trokutasti. Kod cvjetova na dugim, tankim stabljikama poput gladiola, preporučuju se oblici mekših linija.

Možete upotrijebiti malo boja za nježan sklad, na primjer, složite dvije nijanse koje su bliske u spektru boja, kao što su ljubičasta i plava. Ili možete složiti izrazite kontraste cvjetovima različitih boja. Tamne, jake boje brže privlače pažnju od suzdržanih, nježnih boja. Dakle smjelije boje biste trebali složiti u nižem dijelu vizualnog središta aranžmana.

Za početak, prije stavljanja cvijeća, djelomično napunite posudu svježom vodom. Vodu možete doliti kad aranžman bude gotov. Otkinite listove s dijelovima stabljika koji će biti uronjeni u vodu.

Cvijeće iz vrta uberite rano ujutro. Ne kupujte cvijeće koje je dugo stajalo na suncu. Osvježite uvenule cvijetove tako da im odrežete stabljike koje su uronjene u vodu, da im krajeve stabljike uronite u ključalu vodu ili da ostavite cvjetove da neko vrijeme plutaju u vodi.

Autor: S. G., Foto: Zina Seletskaya /Shutterstock