Kako krenuti naprijed

priprema za trčanje

Postoje situacije u životu koje nam se dogode i koje nas tako spuste na zemlju, slome nas i ubiju nam životnu radost i energiju. Situacije koje nas paraliziraju i jednostavno ostanemo stajati na mjestu danima, tjednima i godinama. Život nam postane situacija koja je sve pokvarila. Jedna točka u životu koja je zamrljala cijelu sliku koju smo imali u svom životu. No, mora li zaista sve biti tako? Mora li naš život zbog jedne točke stati? Tko o tome odlučuje? Koga trebate tražiti dopuštenje da se vaš život pokrene?

Strah je vrlo često glavni uzročnik zašto kada nam nešto pođe po zlu mi odustajemo. Strah koji je evolucijski gledano dobar za nas, sada se počinje okretati protiv nas. Ne upozorava nas na opasnost već nas koči bez da opasnost vidimo ili osjetimo. Kako se konačno riješiti tog straha?

Znate sigurno ljude kojima su se dogodile nezamislive tragedije u životu, a oni i dalje žive, rade, smiju se i rastu. Zavidite li tim ljudima? Družite li se s njima ili pratite ljude koji su zapeli kao i vi te se skupa tješite kako nije zapravo tako loše stati u životu i čekati da se sve možda nekako samo od sebe popravi i da vaša mrlja odjednom nestane. Ili ste vi jedni od onih koji sanjaju da će se jedan dan probuditi, a život će biti vraćen unatrag u ono vrijeme dok se još stvari nisu zakomplicirale.

Vraćanjem unatrag u svojim snovima samo se još više zakopavate u situaciju. Umjesto toga radije se usmjerite na sadašnjost. Danas je ono što vas treba zanimati i jedino što treba zaokupirati vašu pažnju. Pustite sutra i pustite jučer, posvetite se danas i onome što možete učiniti sada da poboljšate svoj život i gradite život oko te mrlje koja vas toliko koči. Od crne mrlje na slici života nadogradite žute i crvene latice, od mrlje izgradite nešto pozitivno. Ne dopustite da jedna loša situacije odredi vaš život, izdignite se iznad toga.

Inspirirajte se ljudima koji se izdižu iznad lošeg, družite se s onima koji se bore u životu i vi preuzmite ulogu da inspirirate druge. Dignite se s poda, s kauča, iz depresivnog raspoloženja. Udahnite duboko i suočite se sa strahom i negativnim osjećajima. Gledajte prema cilju, prema pozitivi i živite svoj život ostvarujući ciljeve jedan za drugim usprkos preprekama, usprkos padovima i lošim događajima. Život se ne živi dok je sve idealno, život se živi uvijek i stalno. Bez mraka ne bismo cijenili dan, poslije kiše uvijek izađe sunce, nakon oluje zrak je čist i pročišćen. Tako pročistite i vi sebe od pada i ustanite te krenite naprijed.

Autor: J.S., Foto: Cara-Foto/Shutterstock