Kako koristiti tampone

lijepe noge

Za vrijeme menstruacije žene koriste tampone ili higijenske uloške, kako bi mogle normalno funkcionirati. Na tampone se uglavnom odlučuju zbog toplijih dana, otvorenije odjeće i kupanja. No, prilikom korištenja tampona mora se paziti na neke osnove korištenja, kako ne bi ugrozili svoje zdravlje.

Za vrijeme prvih dana menstrualnog krvarenja, kada je krvarenje najjače savjetuje se da se koriste veće tamponi, koji bolje upijaju. Kako menstrualno krvarenje slabi, savjetuje se da se koriste manji tamponi.

Nikako se ne preporučuje korištenje tampona u danima kada nema menstrualnog krvarenja, jer se tampon ne smije koristiti kada je vagina suha.

Tampon spremajte na tamno i suho mjesto, kako bi što dulje ostali svježi i suhi. Prije korištenja tampona obavezno operite ruke, kako bi spriječili ulazak neželjenih bakterija.

Ako imate jači iscjedak iz vagine, a nemate menstrualno krvarenje, nikako ne smijete koristiti tampon, jer na taj način korištenja tampon može poremetiti prirodnu kiselost vagine, zbog čega može doći do upale.

Isto tako ako ste osjetljivi, te imate osjetljivu kožu, ne preporučuje se korištenje tampona koju u sebi sadrže miris, jer bi takvi tamponi mogli izazvati svrbež i iritaciju.

Nije potrebno mijenjati tampon nakon svake male nužde, no ako ste mokrili četiri puta od kada ste stavili tampon, obavzno ga promijenite. Nakon obavljanja velike nužde ga svaki puta promijenite!

Koliko god imali jako menstrualno krvarenje, tampon se mora mijenjati svaka četiri sata, kako bi spriječili razvoj bakterija.

Ako se s tamponom kupate, nakon svakog kupanja ga morate obvezno zamijeniti! Za vrijeme kupanja se končić tampona namoči s vodom, zbog čega dolazi do iritacije kože.

Kako bi bili sigurni da ste tampon stavili onako kako treba, nakon što ga stavite ne smijete ga više osjetiti. Ako ga osjetite i nemate ugodan osjećaj, znači da ga niste dobro stavili.

Autor: A.Z., Foto: AXL/Shutterstock