Pranje kose samo vodom

lijepa kosa

Kako bi kosu održali čistom i urednom, većina ljudi ju jednom ili dva puta na tjedan pere sa šamponom. Koliko god je pranje kose šamponom normalno od davnina, ipak se danas savjetuje da ju što manje perete na taj način.

Pranje kose bez upotrebe šampona je puno zdravije za kosu, a stručnjaci za zdravlje kose savjetuju da se kosu pere s jako malo ili bez imalo šampona. Mnogi će se nakon ove konstatacije pitati kako je to moguće, i kako uopće održati kosu čistom, a da se pere bez šampona, ali to je itekako moguće.

Većina proizvoda koji služe za održavanje higijene i čistoće kose se ne preporučuje koristiti, zato što skidaju prirodna ulja s kose, koja su neophodna za održavanje zdravlja i sjaja kose. Kosa s koje su skinuta prirodna ulja, je slabija i krhkija od one kose koja se pere bez šampona.

Kako bi kosu prali na ekološki prihvatljiv način, savjetuje se da ju perete bez šampona, jer ćete joj na taj način vratiti prirodni sjaj i zdravlje u potpunosti. Perite kosu uobičajeno, samo bez upotrebe šampona i ona će sigurno biti čista.

Šampon kakav god bio i od kojeg god proizvođača, je štetan za kosu, kao i za vlasište, zbog čega je jasno zašto se njegova primjena ne preporučuje. Ukoliko baš nikako ne možete zamisliti pranje kose bez šampona, savjetujemo vam da kosu perete s octom, sodom bikarbonom ili limunovim sokom. Svi ovi prirodni sastojci su puno zdraviji za vašu kosu, a sigurno će ju dobro i temeljito očistiti, bez da ju pri tom oštete. Koristite ove prirodne sastojke umjesto šampona i kosa će vam biti zahvalna.

Svim osobama preporučuje se pranje kose na ovaj način, osim osobama koje su u četrdesetim godinama, posebice ženama jer se u menopauzi kosa ponaša drugačije, te zahtjeva dodatnu pažnju.

Autor: A.Z., Foto: lithian/Shutterstock