Strah od doktora kod djece

djeca se igraju doktora

Rijetke su iznimke kod djece koje se ne boje odlaska kod liječnika. Ako i vaše dijete muči strah pri samoj pomisli na doktora, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da ga pripremite na pregled kod liječnika, te kako da taj strah u potpunosti pobijedite!

Pazite na svoje ponašanje pored djeteta dok ste kod doktora. Budite pozitivni i smireni, te se s liječnikom razgovarajte sa smiješkom kako bi dijete osjetilo opuštenu atmosferu.

S vremena na vrijeme potegnite temu oko doktora, tako da razgovarate sa svojim djetetom što se sve tamo događa, koje osoblje je u ordinaciji, te što može očekivati nakon pregleda. Podsjetite ga da ćete mu kupiti nagradu nakon pregleda kod doktora, ukoliko bude dobro.

Nemojte biti uzrujani niti nestrpljivi sa svojim djetetom dok ste na pregledu, jer morate shvatiti da dijete nije takvo namjerno nego da se jednostavno boji. Pokušajte objasniti djetetu da je u redu da se boji i da može plakati, samo da pokuša biti mirno kako bi pregled bio što brže gotov.

Pazite da djetetu bude udobno dok je u čekaonici i da mu ne bude dosadno. Stoga ga odjenite u odjeću koja mu je udobno i koju ono voli, te mu ponesite igračke kako bi se prilikom čekanja moglo igrati i tako skratiti vrijeme.

Razgovarajte s djetetovim doktorom o strahovima koji muče dijete pa neka vam doktor da neke savjete, kako ga najbolje utješiti. Ako vam je doktor ravnodušan i nema volje za brigu kakvu treba pružiti, možda bi trebali promijeniti doktora.

Najbolje bi bilo da kada vi idete kod svoga doktora, da sa sobom povedete i svoje dijete kako bi vidjelo da i odrasli idu kod doktora, te da se nitko ne boji i da je posjet doktoru nešto potpuno normalno.

Kupite djetetu knjigu ili slikovnicu u kojoj je prikazano liječenje kod doktora, kako bi svakodnevno mogli sa svojim djetetom o tome razgovarati, i kako bi dijete bilo smirenje prilikom drugog pregleda.

Prije nego dijete ode kod doktora, recite mu iskreno što sve može očekivati, te mu ni u kom slučaju nemojte lagati. Budite iskreni prema djetetu ako će ga nešto boljeti i to mu recite, ali ga tješite da će to brzo proći.

Autor: A.Z., Foto: Len44ik/Shutterstock