Kako biti savršen

kako biti savršen

Postoje ljudi koji sami sebi stvaraju probleme s perfekcionizmom, bilo da si postavljaju nerealne ciljeve ili da se fokusiraju samo na svoje mane, a da vrline zanemaruju. Kako god, ukoliko ste i vi jedan od perfekcionista, u nastavku slijedi par savjeta kako si olakšati život i biti savršen.

Nije istina da vrijedite onoliko koliko ste u životu postigli! Okolina najčešće ocjenjuje pojedinca po njegovim uspjesima, no to ne znači da se i vi sami morate tako ocjenjivati. Svaka osoba vrijedi samim svojim postojanjem, stoga trebate težiti prihvaćanju drugih zbog vas samih, a ne zbog vaših životnih rezultata.

Ako ste pogriješili, prestanite to uveličavati! Pustite male greške iza sebe, prestanite se previše fokusirati na njih i razbijati glavu s njima. Perfekcionisti su općenito prestrogi prema sebi, a ukoliko i sada razmišljate o svim greškama koje ste danas napravili, radije razmislite koliko će one biti važne za nekoliko mjeseci.

Svaka greška se zapravo brzo zaboravlja i stvarno nema smisla da o njima previše razmišljate. Imajte na umu da je za svaki uspjeh potrebno nekoliko puta i pasti.

Neka vaši ciljevi uvijek budu realistični! Isto tako ne očekujte od drugih da postignu visoke ciljeve koje ste sami sebi postavili. Radije se konzultirajte sa sebi bliskom osobom, prije nego si postavite ciljeve.

Ukoliko od sebe očekujete previše ili nemoguće, bit ćete nezadovoljni ako ciljeve ne uspijete ostvariti. Ciljeve određujte u skladu s resursima, vremenom i energijom koju posjedujete.

Usmjerite svoje misli na proces, a ne na rezultate. Obavljajte svoje zadatke ili slobodne aktivnosti kako bi uživali, a ne kako bi postigli najviše ciljeve i pobijedili.

Kako će godine prolaziti, tako ćete vi imati manje mogućnosti iskoristiti sve što vam život pruža, stoga radije uživajte u svemu što radite, umjesto da se opterećujete krajnjim rezultatom.

Svakako poradite na svom samopouzdanju, kako bi problemi perfekcionizma nestali. Što više imali vjere i pouzdanja u sebe, to će vas manje opterećivati bespotrebne sitnice.

Postoji više načina kako biti savršen, odnosno kako postići uspjeh u svemu čega se primite. Prvi korak je samopouzdanje, a nakon toga će sve biti lakše. Važno je vjerovati u sebe.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock