Što ako radijatori ne griju

što ako radijatori ne griju

Sustavi za reguliranje temperature u domovima ovise o tome radi li se o novim ili starim radijatorima, a za većinu poteškoća koje se mogu javiti neće biti potrebna profesionalna pomoć. Što učiniti ako radijatori ne griju? Uz pomoć nekoliko savjeta problema ne bi trebalo biti.

Problemi s radijatorima obično se znaju javiti u vrijeme kada počne sezona grijanja, kada se uključi peć nakon duže stanke ili kada se uključi sustav grijanja. Većina problema može se izbjeći, ako se svakih nekoliko tjedana tijekom ljeta grijanje uključi barem na sat vremena.

Stručnjaci su mišljenja kako se problem hladnih radijatora i zaglavljene crpke može riješiti za nekoliko minuta. Radi se o korisnim trikovima koji će olakšati život u kući.

Što ako radijatori ne griju? Treba provjeriti jesu li programator i termostat namješteni na pravilan način. Na programatoru se mora provjeriti je li uključeno centralno grijanje i grijanje vode.

Uređaj se može namjestiti tako da se oba aktiviraju u isto vrijeme, nakon čega se termostat namjesti na višu temperaturu.

Potrebno je provjeriti radi li bojler i je li topao? Brojni bojleri imaju brojčanik uz pomoć kojeg se može regulirati temperatura vode tijekom izlaska iz grijača u spremnik gdje se nalazi topla voda.

Postupak rješavanja problema uključivat će provjeru je li spomenuti regulator uključen. Ako se grijalica ne može upaliti tada jedino što preostaje je zvati majstora.

Ako je problem u električnoj crpki koja tjera vruću vodu, moguće je da se začepila. Kako provjeriti radi li crpka? Trebalo bi osjetiti vibraciju, a u protivnom, može se ukloniti vijak koji se nalazi s prednje strane crpke. Vijak možete ukloniti pomoću plosnatog odvijača.

Ispod vijka se nalazi mali procjep koji je povezan s pokretanjem crpke. Odvijač treba umetnuti u procjep i početi ga pažljivo okretati u jednom i drugom smjeru. U većini slučajeva to će biti dovoljno da se pokrene rad crpke.

Za učinkovit sustav grijanja važno je redovito ozračivati radijatore kako kada počne sezona grijanja ne bi bilo problema s održavanjem topline u stanu. Svi koji nisu sigurni da bi mogli sami riješiti problem, bolje je da pozovu stručnjaka koji će im pomoći.

Autor: S.Š., Foto: Sascha Preussner/Shutterstock